Nagyvilág

Újabb kegyetlen vallatási módszerek derültek ki

A CIA kihallgatási programjáról készült több ezer oldalas titkos jelentés, amelyből kiszivárogtattak részleteket.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éveken át félrevezette a kormányt és a közvéleményt a terrorizmus elleni háborúban alkalmazott kegyetlen kihallgatási módszereivel és ezek részleteivel kapcsolatban – jelentette hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap.

Sötét helyek

A CIA-t a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága felügyeli, amely már egy évvel ezelőtt befejezte az ügynökség kihallgatási programjáról szóló, 6300 oldalas jelentéstervezetét, de ez azóta is titkos. Ennek ellenére meg nem nevezett tisztségviselők, akik nemrég olvasták ezt a jelentést, beszámoltak a lapnak olyan információkról, amelyek újak a közvélemény számára, és amelyek a CIA “sötét helyeknek” nevezett titkos börtöneiről szól – írta az MTI.

Ezeken a “sötét helyeken” a foglyokat olyankor is kegyetlen módszerekkel faggatták, amikor a hatékonyságelemzők szerint nem volt remény arra, hogy újabb információkat adjanak ki – olvasható a jelentésben a szóban forgó volt és hivatalban lévő tisztségviselők szerint, akikkel a The Washington Post interjúkat készített.

A szenátusi bizottság jelentéstervezetében szerepelnek olyan vallatási módszerek, amelyek eddig nem voltak ismertek a közvélemény előtt. Ezek közé tartozik az, amikor a terrorizmussal gyanúsított embereket jeges vízzel telt tartályba merítették Afganisztánban. A módszer hasonló a már ismert, vízbe fullasztást imitáló kínzáshoz, de soha nem szerepelt azon a listán, amelyen az igazságügyi minisztérium által jóváhagyott vallatási technikák szerepelnek – állapította meg a lap.

Fölöslegesek és kegyetlenek

A meg nem nevezett tisztségviselők arról is beszámoltak, hogy több millió bejegyzés utal a kegyetlen módszerek fölöslegességére, ugyanis a legértékesebb hírszerzési információkat – köztük azokat, amelyek 2011-ben elvezették a CIA-t a rejtőzködő Oszama bin Laden terroristavezérhez – döntően nem ezekkel a technikákkal szerezték.

A CIA egyik szóvivője a lapjelentésre reagálva azt mondta, hogy az ügynökség még nem látta a szenátusi bizottság jelentéstervezetének végső példányát, így az ügyben nem tud mit mondani – írta a The Washington Post, amely szerint az ügynökség néhány volt és jelenlegi tisztségviselője magánvéleményének hangot adva azt mondta, hogy a jelentéstervezet tele van ténybeli tévedésekkel és rossz következtetésekkel.

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke három héttel ezelőtt a kormányzat kongresszusi ellenőrzésének akadályozásával vádolta meg a CIA-t, nevezetesen, hogy az ügynökség minden előzetes figyelmeztetés nélkül behatolt a bizottsági tagok biztonságosnak vélt komputereibe.

A számítógépek az amerikai biztonsági szervek által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után alkalmazott fogva tartási és vallatási módszerekre vonatkozó vizsgálat anyagait tartalmazták. Az ügynökség a szenátor asszony szerint átvizsgált egy hálózati meghajtót is, amely a szenátusi adminisztratív munkatársak munkáit és belső üzeneteit tartalmazta. John Brennan, aki egy éve a CIA igazgatója, elutasította ezeket a vádakat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik