Nagyvilág

Zacskós hegyi levegőt szívnak a kínai városlakók

A szmogtól szenvedő nagyváros lakói oxigénmaszkokon keresztül tudták meg, milyen az igazán friss levegő.

Kína nagyvárosainak legfőbb jellemzője a kritikán aluli légszennyezettség lett az elmúlt évtizedben, és az idei tél különösen kemény volt ebben a tekintetben. A világ legnépesebb országából egymás után érkeztek a „brutális szmog fojtogatja a kínai városokat” típusú hírek, annak ellenére, hogy a kínai vezetés csillagászati összeget költ a levegő megtisztítására. Nem csoda, hogy sokan még azt is különösebb gondolkodás nélkül elhitték, hogy Pekingben tévén közvetítik a napfelkeltét, amit a sűrű szmog miatt egyébként nem lehet látni.

És itt egy újabb. Csengcsou városában, amely rajta van a tíz legrosszabb levegőjű kínai város listáján, zacskós hegyi levegőt kínálnak a városlakóknak, hogy – ha csak pár percre is – tiszta, friss levegő érje tüdejüket. A város egyik terén lehetett „megkóstolni”, milyen a porszemektől, füsttől és koromtól mentes, és oxigénnel teli levegő, a tavairól és homokkőszikláiról híres Laojun hegyen.

Bezacskózva érkezett a friss hegyi levegő egy szmogtól szenvedő kínai nagyvárosba
Fotó:GlobalTimes

Egy turisztikai kampány részeként ugyanis húsz, maszkokkal ellátott nagy zsákot állítottak fel, amelyekben a hegyen begyűjtött levegő várta a városlakókat, akik éltek is a lehetőséggel, hogy végre egy kis friss levegőt szívjanak – közölte a Global Times. A kínai sajtó beszámolója szerint egyesek annyira ki voltak éhezve a természetvédelmi területen begyűjtött levegőre, hogy az utolsó oxigénmolekulákat is kifacsarták a zsákokból. Egy nyolcadik hónapban lévő terhes nő pedig kijelentette: „Már az első levegővétel után éreztem, ahogy a kisbabám megmozdul.”

Az eseményről készült képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az akció sikerese volt. A bezacskózott hegyi levegőért hosszú sorokban álltak a városiak, akiknek csak pár percig engedték, hogy élvezzék a szabad lélegzés érzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik