Nagyvilág

Szmogriadót rendeltek el Párizsban

Csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek a Franciaország északi részén közel egy hete tartó magas légszennyezettség miatt.

A szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a tömegközlekedés, a bérbicikli-hálózat és az elektromosautó-kölcsönző rendszer már csütörtök óta ingyenes a francia fővárosban. Hétfőn pedig szigorú forgalomkorlátozást is életbe léptetett a kormány: páratlan napon csak a páratlan rendszámú, páros napon pedig csak a páros rendszámú járművek közlekedhetnek Párizsban és a fővárost övező 22 településen. A páros rendszámú gépkocsiknak hétfőn ingyenes a parkolás Párizsban.

Az ellenzék és az autósok tiltakoztak

Délelőtt a fővárosi régióban 90 kilométer hosszú dugó alakult ki, amely a nemzeti közlekedési információs központ tájékoztatása szerint “csak” fele az átlagosnak. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szerint ez arra utal, hogy az autósok elfogadták az intézkedést.


Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Párizsban 1997 óta nem volt példa a szmog miatti forgalomkorlátozásra. Az önkormányzati választások első fordulója előtt nyolc nappal szombaton meghozott kormánydöntés azonnal politikai reakciókat váltott ki: a kormányzó Zöldek és szocialisták üdvözölték a bejelentést, a jobboldali ellenzék és az autósok és motorosok szervezetei viszont felháborodtak.

22 euró a büntetés

Az intézkedés betartatásáért hétszáz rendőr felelős a fővárosi utak mintegy hatvan pontján. A páros rendszámú gépkocsik és motorkerékpárok szabályszegő vezetőit a helyszínen 22 euróra (6800 forintra) bírságolják, de a büntetés három napon belül is befizethető, akkor már 35 eurós (11 ezer forintos) összegben. Amennyiben a megbírságolt autós nem hajlandó visszafordulni, a rendőrök a helyszínen blokkolják a gépkocsit. Délelőtt 11 óráig háromezer páros rendszámú gépkocsival közlekedő autóst és motorost büntettek meg Párizsban.

Nem minden páros rendszámú gépkocsi számára tilos a közlekedés: az elektromos vagy hibrid hajtású járművek, valamint a legalább három utassal közlekedő gépkocsik, a taxik, az autósiskolák járművei és az élelmiszert szállító autók hétfőn is elindulhatnak.

Vasárnap már kevésbé volt érezhető a szmog Párizsban: erős szél fújt és ismét kék volt az ég. Hétfőn a szálló por koncentrációja viszont ismét nőtt, de már nem érte el a légköbméterenként 80 mikrogrammos riasztási szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik