Kultúra

Kamu, hogy a „Pekingben óriáskivetítőn közvetítik a napfelkeltét a szmog miatt”

Kínáról sok rosszat lehet elmondani, de ez a hír, bár sokakat megmozgatott, pont nem igaz.

„Kína óriásképernyőkön kezdte el mutatni a napfelkeltét, mert Pekingben olyan sűrű a szmog” – dübörögte a Daily Mail egy január 17-én megjelent cikkben, egy képet mellékelve az állítás bizonyítására. A hír futótűzként kezdett el terjedni az interneten. A cikket több mint kétszázezer ember osztotta meg, majd olyan oldalakon tűnt fel, mint a Time magazin, a CBS amerikai televízió és persze a Huffington Post. És mi is.

A híressé vált kép -egy kínai fotós készítette, és a Twitteren kezdett el terjedni, miután a New York Times tudósítója megosztotta 
Fotó: Twitter/joneshen1992

A Mail cikke – amely a Businnes Insider egy nappal korábbi, korrekt írása alapján született – olyan állítással (nevezzük nyugodtan kitalációnak) indított, amely szerint a kínai vezetés csak a szmog miatt kezdett el napfelkeltéket közvetíteni az embereknek a Tienanmen-téren lévő LED-falakon, a pekingiek pedig nagy számban járulnak a képernyők elé, hogy lássák, ahogy felkel a nap. Mint egy sötét jövőt bemutató sci-fiben. Csak annyi a probléma, hogy ez így nem igaz.

A kép, az valódi. Tényleg van egy hatalmas LED-fal a téren, ahol az a napfelkelte tényleg látható volt. Csakhogy! Az egy turisztikai reklámfilm egyik rövid részlete volt, amelyben az egyik kínai tartomány hirdeti magát, és NEM a „napfelkeltét mutatja a szmogtól szenvedő pekingieknek”. Ahogy a Tech In Asia cikke is megjegyzi, a kérdéses reklámfilm egész évben látható, mindennap, egész nap. Már jóval azelőtt játszották, hogy a mostani szörnyű szmog ellepte a várost.

Miután ez nyilvánvalóvá vált a Huffington Post, Time és a CBS is korrekciót tett közzé, és megváltoztatták cikküket, hogy olvasóikkal közöljék, valójában mit is lehet látni a kérdéses fényképen, mi pedig ezzel a cikkel tettük helyére a dolgot. A Daily Mail – amely az egész kamutörténetet elindította – persze ezt nem tette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik