Nagyvilág

Többtucatnyi tüntetőt ítéltek el Egyiptomban

Harminchárom ellenzékit ítélt el hétfőn egy bíróság az észak-egyiptomi Alexandria városában, mert részt vettek a múlt decemberi tömegtüntetéseket kísérő összecsapásokban - közölték nevük elhallgatását kérő igazságügyi tisztségviselők.

A hatalmából tavaly nyáron elmozdított iszlamista Mohamed Murszi elnök támogatóit a törvényszék fejenként hat év szabadságvesztésre és 50 ezer egyiptomi font, azaz több mint másfél millió forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte.

Murszi megbuktatása óta nem szűnnek az átmeneti kormány mögött álló biztonsági erők és az exelnököt pártfogoló tüntetők közti összecsapások, amelyek során eddig legalább ezerháromszázan életüket vesztették, és mintegy 16 ezer ember rács mögé került. Az alexandriai bírói határozat előtt egy nappal Kairóban a tekintélyes al-Azhar egyetem campusán zajló tiltakozó akció alatt a rendvédelmi erők agyonlőttek egy diákot.

A hétfőn elítélt harminchárom ellenzéki a vád szerint december 20-án engedély nélküli tüntetésen vett részt, majd rátámadt a kivezényelt rendőrökre. A szóban forgó demonstráción tömegesen vonultak Murszi támogatói és ellenfelei a földközitenger-parti város utcáira, s a két tábor kőzáport zúdított egymásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik