Nagyvilág

Tömeges ítélethirdetésre várnak Egyiptomban

Elnapolta egy egyiptomi büntetőbíróság az ítélethirdetést kedden a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom 682 tagjának ügyében.

Új időpontnak a bírói testület április 28-át jelölte meg. A hivatalosan terrorcsoportnak nyilvánított szervezet tagjait egyebek mellett emberöléssel, emberölési kísérlettel és erőszakra buzdítással vádolják. A Minja tartományban tartott tárgyalást megelőzően, hétfőn ugyanez a bíróság hasonló vádak miatt halálra ítélt 529 embert. A mindössze két ülés alatt született határozat világszerte felháborodást váltott ki, és mind az ENSZ, mind az Európai Unió tiltakozó nyilatkozatokat adott ki az eljárással kapcsolatban, amely szerintük nem felelt meg az alapvető jogi normáknak.

A tárgyalással egyidejűleg mintegy 700 ember gyűlt össze a helyi egyetem épületében, hogy a kollektív büntetés ellen tiltakozzanak. Szemtanúk szerint a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására. A minjai bíróság körüli utakat betontömbökkel és fémbarikádokkal zárták el, amelyek előtt a különleges erők álarcos tagjai őrködtek, s a vádlottak hozzátartozóit sem engedték az épület közelébe.

A hétfői ülés lefolyása ellen tiltakozó ügyvédek – akiket a bíróság megakadályozott abban, hogy védenceik érdekeit képviseljék – távolmaradtak a tárgyalástól, amelyet Szaíd Júszef vizsgálóbíró ennek ellenére levezényelt.

A vád szerint a 682 alperes – a hétfőn halálraítéltekhez hasonlóan – tavaly augusztusban lerohant egy rendőrőrsöt, megölt két rendőrt, és további öt személy életére tört. A minjai erőszakhullámot az váltotta ki, hogy a kormányerők augusztus 14-én feloszlatták a megbuktatott Mohamed Murszi iszlamista elnököt támogató tüntetők két táborát, aminek következtében több százan életüket vesztették.

A keddi tárgyaláson mindössze hatvannyolc vádlott volt jelen, míg a többiek ellen távollétükben folyik a per, csakúgy mint a Muzulmán Testvériség vezetője, Mohamed Badíe esetében, akit biztonsági okokra hivatkozva nem szállítottak a bíróságra.    A tömeges per jogi rendellenességei által kiváltott nemzetközi bírálatokat az igazságügyi minisztérium keddi közleményében határozottan visszautasította. A minisztérium arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy az elítélteknek jogában áll egy semmítőszékhez fordulni, amely elrendelheti a per újrafelvételét.

“Mi ügyvédek pályafutásunk során soha nem találkoztunk ahhoz foghatóval, ami itt tegnap (hétfőn) történt, és valószínűleg a halálunkig nem is fogunk ilyet még egyszer látni” – mondta Háled Fúda, a minjai ügyvédi testületi tanács tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik