Nagyvilág

Ezért csodálja a pápát Obama

Az amerikai elnök szerint az elmúlt évben többször tapasztalhattuk, hogy számítanak a katolikus egyházfő szavai.

A pápával együtt akar tenni a szegénység elleni küzdelemért Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtöki vatikáni és római tárgyalásainak témáit előlegezte meg a Corriere della Sera című olasz napilapban megjelent interjúban.

“A pápa kihívás elé állított bennünket. Arra kér, ne feledkezzünk meg az emberekről, családokról, szegényekről. Arra szólít fel, gondolkozzunk el az emberi méltóságról. Azért érkeztem Rómába, hogy meghallgassam őt” – nyilatkozott Barack Obama a konzervatív lapnak.

“El fogom mondani az egyházfőnek, milyen intézkedéseket teszünk az Egyesült Államokban a munkahelyteremtés és a béremelés érdekében, azért tehát, hogy a családokat segítsük abban, hogy előre tudjanak menni” – hangoztatta Barack Obama a délelőtti találkozóval kapcsolatban. Hozzátette: azt csodálja Ferenc pápában, hogy “bátorsága van kimondani azt, amit a legnagyobb gazdasági és társadalmi kihívásokról gondol, amelyekkel a mai világban kell szembenéznünk”.
Barack Obama megjegyezte: az egyházfő tavaly márciusi megválasztása óta “már többször tapasztalhattuk, hogy Ferenc pápa szavai számítanak”.


Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Gabriel Bouys

A HuffingtonPost.it olasz hírportál kommentárja szerint Obamának azért is szüksége van a találkozóra Ferenc pápával, mert miközben ő egyre lejjebb csúszik az amerikai népszerűségi listákon, az egyházfő népszerűsége a katolikusok körében az Egyesült Államokban is megközelíti a 90 százalékot.

Hosszan tanácskoztak

Ötvenperces megbeszélést folytatott a Vatikánban Ferenc pápa és Barack Obama amerikai elnök csütörtök délelőtt, a vatikáni protokollban ez rendkívül hosszúnak számít még ilyen magas szintű vendéggel is.

“Csodálatos itt lenni és Önnel találkozni” – Barack Obama ezekkel a szavakkal fogott kezet a pápával. Az egyházfő megköszönte az amerikai elnöknek, hogy eljött hozzá. A pápai könyvtárszobában tolmáccsal zajlott találkozóról a Vatikán később bocsát ki közleményt. Az amerikai elnök és John Kerry külügyminiszter ezt követően Pietro Parolin szentszéki államtitkárral kezdett tárgyalást.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Ferenc pápa a vezető osztályokat ostorozta

A korrupció veszélye fenyegeti a politikai osztályt, ha “eltávolodik a néptől” – figyelmeztetett a katolikus egyházfő csütörtök reggel a Szent Péter-bazilikában, ahol az olasz politikai elit, azaz közel ötszáz parlamenti képviselő és kilenc miniszter jelenlétében tartott misét.

Ferenc pápa, aki ezt követően fogadta Barack Obama amerikai elnököt, a politikusokra általában leselkedő veszélyekről beszélt, de szavaiban érzékelhető volt a közvetett célzás az olasz politikai osztályra, amelyet gyakran ér bírálat előjogai és gyenge hatékonysága miatt. A pápa misén most először fogadta az olasz képviselők jelentős részét.

“Jézus idején a vezetők pártos érdekeik és belharcaik miatt nem ismerték el őt” – mondta a képviselőknek, akik között ott volt a törvényhozás két házának elnöke, Laura Boldrini és Pietro Grasso is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik