Nagyvilág

Kislányok millióinak kell meghalnia, mert a családjuk fiút akart

Jimmy Carter, volt amerikai elnök levelet váltott Ferenc pápával a huszonegyedik századi nők helyzetéről.

James Carter, az Egyesült Államok volt elnöke levelet írt I. Ferenc pápának a nők helyzetéről. Az exelnök „A Call to Action: Women, Religion, Violence and Power” (Valamit tenni kell: nők, vallás, erőszak és hatalom) című könyve, éppen ezt a nagyon érzékeny témát tárgyalja.

Mivel Carter retteg az internetes kommunikáció megfigyelésétől, Ferenc pápának is írógéppel írt levelet küldött. Az egyházfő segítségét kérte, hogy együtt tegyenek valamit a nőket érintő diszkriminációval ellen, hogy fogjanak össze, és együtt előzzék meg a rabszolgaságot, a – ahogy Carter fogalmaz – „szükségtelen prostitúciót”, illetve a kislányok meggyilkolását. A volt elnök szerint mintegy százhatvan millió kislánynak kell – születése előtt vagy után meghalnia, csak azért, mert a családjuk fiút szeretett volna.

Carter nem ezúttal nem említette, hogy a katolikus egyháznak változtatnia kellene eljárásrendjén, hogy nők is lehessenek papok, bár ez a közismert álláspontja – mondta el a volt elnök a CNN-nek, majd hozzátette: a pápa nagyon kedves válaszában biztosította arról, hogy mindenben egyet ért vele. Annak ellenére, hogy Carter ezt nem említette, Ferenc pápa magától kitért arra, hogy szerinte is növelni kellene a nők szerepét a katolikus egyházban. Úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt: a múlt héten létrehozott egy nyolcfős bizottságot, amely azt hivatott megelőzni, hogy katolikus papok gyerekeket molesztáljanak. A bizottság négy tagja nő – egyikük gyermekkorában pedofília áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik