Nagyvilág

Erről fog beszélgetni Obama és Ferenc pápa

Az aktuális globális kérdések - így a fegyveres konfliktusokés az éhezés témaköre - szerepelhetnek napirenden csütörtökön a Vatikánban a katolikus egyházfő és az Egyesült Államok elnökének első találkozóján - írta az Il Sismografo olasz hírportálra hivatkozva az MTI.

A Vatikánnal foglalkozó és általában jól értesült internetes oldal szerint kevés esélye van annak, hogy Ferenc pápa és Barack Obama az abortusz kérdését érintsék. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok egyháza számára is ez számít központi témának az amerikai elnök egészségügyi politikája miatt.

Az Il Sismografo sokkal valószínűbbnek tartja, hogy Ferenc pápa és Barack Obama első találkozóján a világot sújtó globális problémákról lesz szó a fegyveres konfliktusoktól az éhezésig és a szegénységig, valamint a társadalmi egyenlőtlenséget teremtő gazdasági döntésekig.

Az amerikai kormányzat egészségügyi lépései esetleg Pietro Parolin szentszéki államtitkár és John Kerry amerikai külügyminiszter párhuzamosan zajló vatikáni megbeszélésén merülhetnek fel – vélte az ANSA olasz hírügynökség.

Ez lesz Barack Obama második vatikáni látogatása. Az amerikai elnököt 2009 júliusában XVI. Benedek fogadta. Az Il Sismografo adatai szerint az Egyesült Államok elnökei közül Woodrow Wilson járt elsőként a pápánál a Vatikánban 1919-ben. Az utóbbi 95 év alatt hat különböző egyházfő 12 amerikai elnökkel találkozott a pápai állam területén vagy az Egyesült Államokban. A két állam közötti magas szintű diplomáciai kapcsolatok fennállásának idén januárban volt a harmincadik évfordulója.

Obama üres Colosseumot látogathat

A szerda este Rómába érkező Barack Obama harminchat órát tölt az olasz fővárosban. Csütörtökön Ferenc pápával, Giorgio Napolitano olasz államfővel és Matteo Renzi miniszterelnökkel találkozik. Az amerikai elnök és a Rómában hozzá csatlakozó családja ellátogat a Colosseumba is, amelyet ezért csütörtökön kora délutántól lezárnak a turisták előtt. Barack Obama lesz azon ritka emberek egyike, aki a teljesen üres ókori amfiteátrumban sétálhat.

Az amerikai elnök látogatása miatt szerda estétől Róma városközpontját majdnem teljesen lezárták. A biztonságra ezer rendőr felügyel. Róma utcáin szerdán Obama-ellenes plakátok jelentek meg, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a Krím Oroszországhoz való csatlakozását éltették. A többek között a “Róma Putyinnal van. Obama nem kívánt vendég” feliratú plakátokat olasz szélsőjobboldali csoportok ragasztották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik