Nagyvilág

Nem bánja tetteit az állatait leölő állatkert

Négy egészséges oroszlán "kivégzése" miatt újra a bírálatok össztüzébe került a koppenhágai állatkert, ahol februárban nemzetközi felzúdulást kiváltva öltek meg és etettek meg ragadozókkal egy fiatal zsiráfot állítólagos helyhiány miatt.

Szerda délutánig 54 ezren csatlakoztak egy internetes petícióhoz, amely arra kéri a dán főváros állatkertjét, hogy hagyjon fel az egészséges állatok leölésével. Egy Facebook-csoport az állatkert bojkottját, sőt a bezárását sürgeti. A felháborodott hangok ellenére az intézmény nem gyakorol bűnbánatot, inkább magyarázkodik – írja az MTI.

Az újabb felzúduláshullámot az a keddi bejelentés váltotta ki, miszerint egy nappal korábban elpusztították a helyi oroszlánkirályt, a 16 éves hím családfőt, 14 éves nőstényét és tíz hónapja született két kölyküket, hogy úgymond helyet csináljanak a csúcsragadozók új nemzedékének.

Az állatkert szerdán közölte, hogy állnak a nyílt és őszinte vita elé, és nem félnek a nemzetközi felzúdulástól. Egy újabb közleményben elmagyarázták, miszerint félő volt, hogy az “agg” családfő felserdülő lányaival párzik, vagy újból teherbe ejti társát, amely kora miatt már nem lenne képes kihordani egy újabb vemhességet. A kicsiknek azért kellett pusztulniuk, mert úgymond szülők nélkül amúgy sem maradtak volna életben, az új vérvonal létrehozására hamarosan az állatkertbe kerülő új, hároméves vezérhím az első adandó alkalommal végzett volna velük.

“Az eljárás kíméletlennek tűnhet, de a természetben olyan oroszlánfalkára van szükség, amelynek a legnagyobb az esélye a túlélésre” – hangoztatták.

Kétéves zsiráffal végeztek helyhiány miatt

Az állatkert februárban azzal okozott világszerte feltűnést – és felháborodást -, hogy a látogatók, köztük gyermekek szeme láttára öltek meg, daraboltak fel és etettek meg az oroszlánokkal egy másfél éves zsiráfot, amelyet úgymond helyhiány, illetve a beltenyészet megakadályozása céljából kellett elpusztítani. A leölés tényén túl sokakat felháborított, hogy az öldöklésből “Disneylandbe való látványosságot” csináltak.

A koppenhágai állatkertben évente 20-30 állatot pusztítanak el helyhiány, illetve a beltenyészet veszélye miatt, ha nem tudják másutt elhelyezni őket. Európa-szerte az állatkertekben évente több ezer állatot ölnek meg hasonló okokból. Az igazgatók szerint az ő feladatuk nem egy-egy példány, hanem egy egész faj megmentése.
A dániai állatkert az oroszlántenyésztés egyik elismert európai központja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik