Nagyvilág

A francia titkosszolgálat is lehallgatja a mobilokat

A legjelentősebb francia mobilszolgáltató, az Orange teljes adatforgalmát és az abban rögzített minden adatot a francia titkosszolgálatok (DGSE) rendelkezésére bocsát - írta csütörtök délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

A lap úgy értesült, hogy Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusától származó egyik dokumentum alapján az egyik brit titkosszolgálati szerv, a GCHQ egyik bizalmas feljegyzésében az szerepel: a DGSE szorosan együttműködik az egyik francia telekommunikációs szolgáltatóval.

A régmúltra visszatekintő és kiterjedt viszonyrendszer, valamint a szolgáltató speciális hátterének leírása alapján a Le Monde azt állítja: megállapítható, hogy a korábbi nagy állami vállalatról, az egykori France Télécomról van szó, amelyet azóta Orange-nak hívnak.

A dokumentumban az olvasható, hogy a DSGE és az Orange kéz a kézben együttműködnek a kódolt adatok megfejtetésének és a kommunikációs megfigyelőrendszereknek a fejlesztésén, s a francia titkosszolgálatok az Orange francia és külföldi ügyfeleinek minden adatához szabadon hozzáférhetnek, anélkül, hogy azt a törvényalkotó ellenőrizné. A legalább harminc éve tartó együttműködésnek sehol nincsen hivatalos nyoma, s csak az államtitkok kezelésével megbízott néhány munkatárs tud róla.

A brit feljegyzés szerint az adatok teljes felhasználása sokkal szélesebb, mint amit a francia törvények lehetővé tesznek. “Ez a felderítés területén előny” – írta a Le Monde szerint a GSHQ. A francia titkosszolgálatok nem kívánták kommentálni a Le Monde értesülését.

Stéphane Richard, az Orange elnöke a Le Monde-nak azt mondta, hogy az állambiztonsági védelemre szakosodott emberek a vállalaton belül tarthatnak kapcsolatot az állami szervekkel és azok hálózataival, de arról nem kell az elnöknek beszámolniuk. “Mindez a törvényes keretek között a közhatalom felelősségével történik” – mondta Richard.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik