Nagyvilág

Lehallgatta a rendőrség Sarkozyt?

A francia lapértesülést egyelőre nem erősítették meg a hatóságok.

Lehallgatta a francia rendőrség Nicolas Sarkozy volt államfőt (2007-2012) leköszönése után, 2013-ban, a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől még a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás kivizsgálására indult ügyészi eljárás keretében – tudósít az MTI a Le Monde pénteki értesüléséről.

“A vizsgálóbírók diszkréten erős döntés hoztak: megfigyelés alá vették a volt köztársasági elnököt és két belügyminiszterét, Claude Guéant-t és Brice Hortefeux-t” – állította a lap.

Az értesülést egyelőre nem erősítették meg a hatóságok. Sarkozy ügyvédje, Thierry Herzog szerint viszont elképzelhető, hogy a volt elnököt még most is lehallgatják.

A Le Monde szerint a lehallgatások során az ügyészség azonban egy másik ügyben jutott olyan információkhoz, amelyek miatt február 26-án befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt eljárást indítottak.

Sarkozy és ügyvédje egyik telefonbeszélgetéséből ugyanis kiderült, hogy az úgynevezett Bettencourt-ügyben, amelyben érintett a volt elnök, a semmítőszék egyik magas rangban lévő bírója, Gilbert Azibert a folyamatban lévő nyomozás részleteiről folyamatosan tájékoztatja a volt államfő ügyvédjét.

Törvénytelenül győzte meg Bettencourt-t?

A Bettencourt-ügyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l’Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, és meggyőzte, hogy törvénytelen módon támogassa 2007-ben az elnökválasztási kampányát. Sarkozyt ki is hallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, s csak Sarkozy pártjának tagjai ellen folyik jelenleg eljárás az ügyben.

A február 26-án indult eljárás keretében viszont Sarkozy ügyvédjénél és a semmitőszéki bírónál is elrendeltek már házkutatást a vizsgálóbírók.

A Le Monde revelációja előtt szerdán derült ki, hogy Sarkozy egyik levitatottabb, a szélsőjobboldalhoz közel álló tanácsadója, Patrick Buisson 2011-2012-ben az Elysée-palotában az államfő és tanácsadói közötti stratégiai megbeszélésekről titokban felvételeket készített. Emiatt az exelnök csütörtökön magánélet intimitásának megsértése miatt feljelentést tett annak érdekében, hogy a rendőrség lefoglalja az állítólag több száz órányi hanganyagot, és megakadályozza, hogy a nyilvánosságra került néhány részlet után újabb felvételeket ne közölhessen a sajtó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik