Nagyvilág

Az amerikaiak előtt nincs telefontitok

Egy hónapig is tudja tárolni egy ország összes telefonbeszélgetését az NSA.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) technikailag képes arra, hogy egy ország összes telefonbeszélgetését letöltse és egy hónapig tárolja – írta a The Washington Post című napilap internetes kiadása kedden.

Az amerikai titkosszolgálat olyan programot fejlesztett ki, amely képes egy egész ország távközlési kommunikációját figyelni és tárolni. Az NSA Mystic nevű rendszere 2009-ben lépett működésbe és 2011-ben érte el a teljes kapacitását, méghozzá egy célország ellen – írja a lap.

Amerikai kormányzati kérésre hivatkozva a cikk szerzője nem nevezi meg ezt a célországot, valamint nem pontosítja azon országok listáját sem, ahol a jövőben esetleg alkalmazhatják a megfigyelési rendszert. A cikk szerzője Edward Snowden volt NSA-alkalmazott által átadott újabb dokumentumokra hivatkozik.

Tavaly júniusban Snowden leleplezései nyomán az NSA kémtevékenységeinek egész sora látott napvilágot. Az NSA a terrorgyanús személyek elleni megfigyelés során nemcsak magánszemélyek e-mail-üzeneteit és telefonhívásait figyelte, hanem vezető külföldi politikus telefonhívásait is lehallgatta, köztük Angela Merkel német kancellárét.

A lehallgatási botrány keltette nemzetközi felzúdulásra válaszul Barack Obama amerikai elnök bizottságot jelölt ki a megfigyelési programok felülvizsgálatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik