Nagyvilág

Szevasztopol is csatlakozik Oroszországhoz

Népszavazást tartottak az eddig is külön jogállású városban vasárnap. A krími parlament függetlenségi nyilatkozatot fogadott el hétfőn rendkívüli ülésén.

“Ez olyan pillanat, ami már be is írta magát a történelembe”

Egy oroszokhoz átállt katonai támaszpont zászlóaljparancsnoka adott interjút a Hír24-nek.

A krími Szevasztopol külön jogalanyként csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz – döntött hétfőn rendkívüli ülésén, egyhangúlag meghozott döntésében, a városi tanács.

A testület megerősítette a vasárnapi népszavazás végleges eredményét, amely szerint az eddig is külön jogállású (megyei jogú) város leszavazott lakosainak 95,6 százaléka támogatta a csatlakozást Oroszországhoz. A részvételi arány egyelőre nem ismert.

A városi tanács ezzel egy időben felhatalmazta Olekszij Csalovot, a város egyeztető tanácsának vezetőjét, hogy aláírja a csatlakozásról szóló megállapodást Oroszországgal.

Krím függetlenedik

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el hétfőn rendkívüli ülésén a krími parlament, az indítványt a képviselők 85 százaléka támogatta – közölte a törvényhozás sajtószolgálatára hivatkozva az MTI.

Az elfogadott dokumentumban kiemelték: a parlament a(z immár független) Krími Köztársaság képviseletében azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy a területet új  jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik