Nagyvilág

Krími népszavazás: Twitteren üzent a kormányfő


A Krími Autonóm Köztársaság hétfőn hivatalosan kérvényezni fogja Oroszországhoz való csatlakozását - jelentette be Szerhij Akszjonov krími kormányfő vasárnap este a Twitteren.

A krími parlament hétfőn rendkívüli ülést tart, hogy elfogadja a hivatalos kérvényt az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásra – közölte Akszjonov. A krími fővárosban, Szimferopolban, illetve Szevasztopolban több ezren tódultak az utcákra vasárnap este, hogy megünnepeljék a népszavazás várható eredményét, amely szerint a szavazók túlnyomó többsége támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon – jelentette a helyszínről az AFP hírügynökség.

A két nagyvárosban többen orosz és krími zászlókat lengettek a tömegben. Szevasztopolban hagyományos orosz táncokat adtak elő az utcákon.

A Kriminform helyi hírügynökség megrendelésére készült exit poll szerint a népszavazás résztvevőinek 93 százaléka támogatta, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozzon, és csak a választók 7 százaléka adta arra a szavazatát, hogy a Krími Autonóm Köztársaság Ukrajna része maradjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik