Nagyvilág

Robbantással fenyegetőznek az ukrán radikálisok

Az ukrajnai gáz- és olajvezetékek felrobbantását helyezte kilátásba Dmitro Jaros, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője vasárnap az ukrán kormányhoz és az ország lakosaihoz intézet üzenetében abban az esetben, ha diplomáciai úton nem rendezhető a konfliktus Moszkvával.

“Oroszország pénzt keres azzal, hogy a területünkön keresztül vezető csöveken földgázt és kőolajat szállít Nyugatra. Ezért megsemmisítjük ezt a vezetéket, megfosztva ily módon az ellenséget ettől a finanszírozási forrástól” – szögezte le Jaros több ukrán hírportál beszámolja szerint.

A PSZ vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök “csatlósaival” a harmadik világháború szélére sodorta a világot. Mint fogalmazott, Oroszország Ukrajna határaihoz vezényli seregét, demonstratív módon csörteti fegyvereit, megfélemlíti az ukrán állampolgárokat. “A Kreml figyelmen kívül hagyva a nemzetközi normákat és saját kötelezettségvállalásait kollaboránsokat támogat a Krímben, és bábhatalmat hoz létre” – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva nem áll meg a Krím félsziget elfoglalásánál, hanem Ukrajna más területein is “háborút fog szítani”. Az Ukrajnában élőket nemzetiségtől függetlenül összefogásra, a kormányt pedig az orosz katonai benyomulásra való sürgős felkészülésre szólította fel.

“Területünkre támadva égjen a föld a lábuk alatt, fulladjanak saját vérükbe. Egy tapodtat sem hátrálunk! Nem engedjük a moszkvai elvadult totalitárius vezetésnek, hogy kirobbantsa a harmadik világháborút – jelentette ki a kijevi Majdanon (Függetlenség terén), a rendszerellenes tüntetések idején – tavaly ősszel – létrejött radikális szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik