Élet-Stílus

Kisfiának könyörög életmentő gyógyszerért egy édesanya

A hét éves Josh egy vírus miatt került kritikus állapotba. Gyógyszer van, ám egyelőre kísérleti stádiumban.

Josh Hardy alig hét éves, de már most bizton állíthatjuk róla, hogy nagy harcos. A kisfiú rövidke élete alatt eddig háromszor győzte le a rákot, a közelmúltban pedig átesett egy csontvelő-átültetésen is. Csakhogy a kórházban elkapott egy vírusfertőzést, amivel az átültetés miatt legyengített immunrendszere egyelőre képtelen felvenni a harcot.

Képek forrása: Facebook

Josh január óta fekszik kórházban, állapota folyamatosan romlik. A vírus miatt szív- és veseelégtelensége lett, és naponta többször vért hány. Haldoklik. Azt azonban, hogy Josh élete véget érjen a vírus miatt se az édesanyja, se a kisfiú orvosai nem akarják, ezért felkutatták az összes létező gyógymódot.

Ezek közül az egyetlen, ami Josh esetében is számításba jöhet egy kis gyógyszergyártó cég kísérleti szere, bizonyos Brincidofovir, amit, ha engedélyeznek, újszülöttek vírusfertőzése esetén alkalmazhatnának. Joshban és a babákban közös, hogy immunrendszerük a végletekig gyenge, így az orvosok úgy vélik, a gyógyszer a kisfiúnál is beválhatna. Csakhogy a szer egyelőre kísérleti stádiumban van, a gyártó Chimerix pedig úgy véli, túlságosan nagy kockázatot jelentene az engedélyeztetési folyamatban, ha Josht kezelnék a szerrel.

Josh édesanyja, Aimee a Fox televíziónak elmondta, többször beszélt már a gyártóval, legutóbb szabályosan könyörgött nekik azért, hogy a gyógyszert kisfia rendelkezésére bocsássák, ám nem járt sikerrel. „Amikor arról kérdeztem őket, hogy éreznék magukat, ha egy kisfiú miattuk halna meg – és amilyen állapotban Josh most van, ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet – a cég elnöke azt mondta nekem, nyilvánvalóan rettenetesen érezné magát, ám ez sem változtatna a döntésén. Nem adhatja oda a szert a gyereknek.”

UPDATE:

Aimee az elutasító válasz után döntött úgy, hogy a sajtó segítségét kéri, és most úgy tűnik, ezzel a kétségbeesett lépéssel célt ért. Ma reggel ugyanis a gyógyszergyár – a rossz sajtótól rettegve – bejelentette, hogy holnap egy új klinikai kísérletsorozatot kezdenek a gyógyszernek, melynek első alanya a hét éves Josh lesz.

„Boldog vagyok, hogy sikerült meghoznunk ezt a döntést. Örülök Josh miatt, és a többi, hozzá hasonló beteg gyerek miatt, akiken segíthetünk” – nyilatkozta a CNN-nek a cég igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik