Nagyvilág

Nyugat-európaiak lepik el keletet

David-Cameron(1)(960x640).jpg (David Cameron)
David-Cameron(1)(960x640).jpg (David Cameron)

Sok ezer nyugat-európai telepedett le Bulgáriában és Romániában, részben a válság, részben a föld alacsony ára miatt.

Miközben Nagy-Britanniában sokan attól tartanak, hogy a munkaerőpiac január 1-jei nyitása után románok és bolgárok “özönlik el” az országot, a két balkáni országba is egyre több bevándorló érkezik. Az Európai Unió, illetve az érintett országok statisztikai hivatalainak adatai szerint 145 ezer külföldi él e két országban, és közülük 52 ezer uniós állampolgár.

Rafaela és Ricardo Alcaine spanyol házaspár például – miután élt Brüsszelben és Brazíliában – tanácsadó céget alapított Bukarestben, és segít honfitársaiknak a letelepedésben. Míg Spanyolország csak lassan kerül ki a recesszióból, Romániában a gazdasági növekedés 2,7 százalékos volt az idei év első kilenc hónapjában, jövőre pedig 2,2 százalékos éves növekedés várható, szemben az eurózóna 1,1 százalékos gyarapodásával.

A válság kezdete óta folyamatosan nő a Romániában letelepedő spanyolok száma – mondta Rafaela Alcaine az AFP-nek, hozzátéve, hogy több ezer emberről van szó, “körülbelül ugyanannyiról, mint ahány francia is” az országba jött. Az asszony szerint ezek a bevándorlók a legkülönbözőbb területeken vállalkoznak: az infrastruktúrafejlesztésben, a mérnöki tervezésben, a megújuló energiaforrások elterjesztésében, az ingatlanpiacon.

Nicholas Hammond brit ügyvéd, aki a kommunizmus 1989-es bukása után telepedett le Bukarestben, azt üzeni honfitársainak: ha vannak ötleteik, akkor ez egy olyan ország, amelyben megvalósíthatják ezeket, mert óriási lehetőségek vannak. Románia, amelynek mezőgazdasági területe az ötödik legnagyobb az unióban, számos francia, holland és olasz gazdálkodót is vonzott. A föld alacsony ára és jó minősége, valamint az olcsó munkaerő miatt jönnek – mondta Tudor Dorobantu, az Agrostar mezőgazdasági szakszervezet főtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik