Nagyvilág

Rendőrt vert a bolgár pártelnök

bulgária (bulgária)
bulgária (bulgária)

A bolgár főügyész indítványozta szerdán, hogy függesszék fel a nacionalista Ataka párt vezetőjének mentelmi jogát, mert a politikus a hírek szerint verekedésbe keveredett, és megütött egy rendőrt.

Volen Sziderov, a bolgár parlamentben a negyedik legerősebb pártnak számító Ataka elnöke hétfő este egy Szófiából Várnába tartó repülőjáraton hangosan szidalmazta és fenyegette a francia nagykövetség egyik diplomatáját, akit végül az utasok vettek védelmükbe. Landolás után a repülőtér termináljára tartó buszon Sziderov szemtanúk szerint arcon ütött egy egyenruhás rendőrt és egy másik utast. A csetepatéban az Ataka másik két parlamenti képviselője is részt vett.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A politikus mentelmi jogának felfüggesztésére azért van szükség, hogy a közrend megzavarása és könnyű testi sértés gyanújával nyomozás indulhasson ellene. Ha bűnösnek találják, akár öt év börtönt is kaphat.

Szotir Cacarov főügyész úgy fogalmazott közleményében, hogy Sziderov “tiszteletlenül” viselkedett, és tettével “súlyosan megsértette a közrendet”.

A parlament jelenleg nem ülésezik, ezért Mihail Mikov házelnök vagy maga válaszol a főügyész kérvényére, vagy megvárja az üggyel a törvényhozás jövő szerdai ülését.

A szélsőjobboldali Atakának 23 képviselője van a parlamentben, ahol esetenként támogatják Plamen Oresarszki kisebbségi szakértői kormányát, amelynek hivatalos szövetségese a Bolgár Szocialista Párt és a török kisebbség képviseletében fellépő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért nevű párt.

A szófiai igazságügyi palota előtt az Ataka mintegy száz szimpatizánsa gyűlt össze szerdán a párt elnökét ért vádak ellen tiltakozva. Sziderov hívei előtt ártatlanságát hangoztatta és azt állította, hogy rágalmazás áldozata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik