Nagyvilág

Tömeggyilkosságért letartóztatnák Janukovicsot

janukovics (janukovics)
janukovics (janukovics)

Az orosz tévében hazaárulónak nevezték a volt elnököt. Az országnak csaknem nyolcezer milliárd forintos segélyre lenne szüksége. A legfrissebb hírek Ukrajnából.

Elképesztő luxusban élt Janukovics

Eddig még nem látott képek az ukrán elnök rezidenciájából

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség – közölte Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni.

Medvegyevnek kétségei vannak

Kételkedik az ukrán hatalom törvényességében az orosz kormányfő. “Több ukrán hatalmi szerv törvényessége komoly kétségeket vált ki” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev hétfőn Szocsiban. Ukrajnában jelenleg nincs kivel tárgyalni – fogalmazott a miniszterelnök, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett.

“Ha a Kijevben dulakodó fekete maszkos, Kalasnyikov géppisztolyokkal felszerelt embereket kormánynak lehet nevezni, akkor igen nehéz lesz ilyen kormánnyal együttműködnünk” – hangsúlyozta Medvegyev.
Az orosz kormányfő kijelentette: nem tudja, hol tartózkodik Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök.

Vámemelés lesz a válasz, ha Kijev aláírja az EU-szerződést

Moszkva egyáltalán nem ellenzi Ukrajna és az EU szabadkereskedelmi megállapodását, de hangsúlyozza, hogy az jelentős kockázatoknak teszi ki Oroszországot – mondta Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Handelsblattnak.

A szakember kifejtette, hogy amennyiben a szerződést aláírják, Oroszországot “elárasztják az EU-ból érkező áruk”, amelyeket a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjai közötti szabadkereskedelmi megállapodás révén mind vámmentesen lehetne importálni Ukrajnából. Ráadásul azok az ukrán termékek is az orosz piacon jelennének meg, amelyek nem felelnek meg az uniós előírásoknak. “Ezért azt mondjuk Ukrajnának, természetesen jogotokban áll a saját utatokon járni, mi viszont ebben az esetben kénytelenek leszünk megemelni az importvámokat” – mondta a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy Moszkva folytatja-e az Ukrajnának összeállított 15 milliárd dolláros támogatási programot, a miniszter azt mondta, hogy nem állnak el az ígérettől, de a következő lépés előtt be kell várni, hogy kiderüljön, ki alakít kormányt Kijevben és milyen programot képvisel majd.

Elismerték az új vezetőket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ is elismeri az új ukrán hatalmat – jelentette be hétfőn az ukrán parlament frakcióinak egyeztető bizottságában Olekszandr Turcsinov, az államfői feladatokat ideiglenes ellátó házelnök.

A Viktor Janukovics megbuktatott elnököt támogató Régiók Pártja frakcióvezetője, Olekszandr Jefremov ugyanott közölte, hogy a korábbi kormánypárt ellenzékbe vonul. A frakció új vezetője Szerhij Tihipko lesz.

Az egyeztető bizottságban Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője azt állította, hogy üres az ukrán államkincstár, csődbe vitték az országot. Közölte, haladéktalanul a Nemzetközi Valutaalap segítségét kell kérni. Jacenyuk közölte: találkozott a pénzügyminisztérium képviselőivel. A képviselő szerint megállapították, hogy “egyszerűen borzalmas” az ország pénzügyi helyzete, és sürgősen meg kell alakítani az új kormányt.

Lehazaárulózták Janukovicsot az orosz állami tévében

Viktor Janukovics ukrán elnök elárulta népét, amikor elmenekült Kijevből – jelentette ki az orosz állami televízió vasárnap esti hírmagazinjában egy neves orosz televíziós újságíró. Dmitrij Kiszeljov szavai a fő orosz televíziós csatornán arra utalnak, hogy Moszkva aligha próbálkozik Janukovics hatalomba való visszahelyezésével.

Kiszeljov bírálta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is az ukrajnai zűrzavar kialakulásában játszott szerepükért, de ezután Janukovicsra térve azt mondta, hogy ő a fő felelőse az ukrajnai fejleményeknek. Szerinte Ukrajna esetében az államiság végéről lehet beszélni. Egy állam fő feladata az állampolgárok biztonságának szavatolása. Ha ezt egy állam nem teljesíti, akkor az az állam nem létezik – állapította meg.

“A Nyugat az Nyugat, de egy államfő mindig alapvető felelősséget visel országáért. Viktor Janukovics az összes elnöki jogkörök birtokában köteles lett volna biztosítani az ország stabilitását, megszüntetni a szakadást, csírájában elfojtani a szélsőségességet” – mondta.

“Az csak látszat volt, hogy Janukovics összezavarodott. Valójában igenis intézkedett. Az eredmény: valódi hazaárulás. Elárulta az ukrán népet, partnereit, sőt – ami az aljasság mélypontja – saját rendőrségét is” – mondta Kiszeljov.
“A következmények visszafordíthatatlanok. Ukrajna egy lépésre van a szakadástól, és talán már át is lépte a polgárháború küszöbét” – folytatta. “Janukovics Ukrajnában nem politikai tényező többé. Amit hátrahagyott, az az anarchia” – állapította meg végül Kiszeljov, akinek műsorát azért nézik, mert az ott elhangzottak a Kreml politikáját tükrözik, s azt jelzik, hogyan szeretné láttatni a kormány a világ eseményeit.

Így menekült az  volt elnök

Avakov Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot mindazokról az információkról, amelyek Janukovivcs menekülésével kapcsolatban állnak. Eszerint Janukovics Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült.

Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott. Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába.

Ezt követően autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics – értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával – sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott.

Videó – Janukovics villámgyors távozása

“Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg” – írta Avakov. Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járő őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott.

Arszenyij Avakovot szombaton választotta meg az ukrán parlament, miután Vitalij Zaharcsenkót pénteken felmentették azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért.

35 milliárd dollár kell Ukrajnának

Az erősen eladósodott országnak csaknem nyolcezer milliárd forintnak megfelelő külső támogatásra van szüksége a következő két évben, és a segély első részletének egy-két héten belül meg kellene érkeznie. Londoni elemzők szerint továbbra is nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, amely azonban elkerülhető, ha sikerül időben megállapodni egy új külső pénzügyi csomagról a nagy valószínűséggel kieső orosz kötvényvásárlási program helyett. Bővebben itt >>>

Klicsko mindenkit megbüntetne

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a “jogsértő cselekedetekhez” Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár – jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés (UdAr) párt vezetője. Az ukrán párt hétfői közleménye szerint Klicsko azt hangoztatta: azokat, akik az ukrán nép ellen bűnös parancsokat adtak ki, kivétel nélkül megbüntetik. “Meg vagyok győződve arról, hogy nem kerülhetik el a büntetést azok, akik a vérontást, emberek tucatjainak halálát, százak sebesülését okozták.”

Nyugaton már megkezdték az átvilágítást

A nyugat-ukrajnai Ternopil megyében megkezdődött a hatalmától megfosztott volt ukrán elnök, Viktor Janukovics rendszerét támogató állami tisztségviselők elszámoltatása. Egy hétfői híradás szerint speciális bizottság világítja át a hivatalnokok, ügyészek, bírák és rendvédelmi vezetők korábbi tevékenységét.

Vaszil Hominec hangsúlyozta: a korrupció rákos burjánzásként szőtte át Ternopil megyét, ezért most nem követhetők el azok a hibák, amelyek 1991-ben, Ukrajna függetlenné válásakor és 2005-ben, a narancsos forradalom után az elszámoltatás elmaradásával bekövetkeztek.

Hozzátette: a végreható hatalomban a jövőben csak hazájukat szerető, szakmailag felkészült vezetőknek lehet helyük, akik nem ejtettek foltot saját becsületükön a hatalmat korábban gyakorló Régiók Pártjának (PR) tagjaiként. Az elmúlt időszakban bűnöket, törvénytelenségeket elkövetett tisztségviselők ezúttal nem fogják megúszni a felelősségre vonást – emlékeztetett a megyei tanács elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik