Nagyvilág

35 milliárd dollár kell Ukrajnának

Csaknem nyolcezer milliárd forintos segélyre lehet szükségük. Londoni elemzők úgy vélik, hogy elkerülhető az államcsőd.

Letartóztatási parancs Janukovics ellen

A vád: tömeggyilkosság

Az erősen eladósodott országnak csaknem nyolezer milliárd forintnak megfelelő külső támogatásra van szüksége a következő két évben, és a segély első részletének egy-két héten belül meg kellene érkeznie – derül ki az ukrán pénzügyminisztérium hétfői közleményéből.

“A makrogazdasági segély összege, amelyre Ukrajnának szüksége van, elérheti a 35 milliárd dollárt 2014-2015-ben – fogalmazott közleményében Jurij Kolobov ügyvezető pénzügyminiszter. – Nyugati partnereinknek azt javasoltuk, hogy szervezzenek meg egy nagy nemzetközi adományozó értekezletet.”

Ukrajnának idén még mintegy 6 milliárd dollár államadósságot kell törlesztenie.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Elkerülhető az államcsőd

Továbbra is nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, amely azonban elkerülhető, ha sikerül időben megállapodni egy új külső pénzügyi csomagról a nagy valószínűséggel kieső orosz kötvényvásárlási program helyett – vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az államcsőd elkerülésével kapcsolatos óvatos piaci derűlátást tükrözte, hogy jelentősen csökkent az ukrán törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása a hétfői londoni nyitásra.

A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 1100 bázisponton nyitott Londonban. A múlt hét végén még jóval 1300 bázispont – tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán devizakötvényre számolva 1,3 millió dollár – feletti CDS-díjszabásokat mértek.

Külső forrással normalizálódhat a helyzet

Kijevben “viharos gyorsasággal” felálltak az átmeneti szervek, és megállapodtak az előrehozott elnökválasztás időpontjában is. E gyorsaság oka, hogy a politikai válságban győztes erők mielőbb normalizálni akarják a helyzetet, azt szeretnék, ha folytonosság lenne az ukrán állam működésében – vélekedett Póti László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa hétfőn.

A szakértő arról is beszélt, hogy bár Oroszország vélhetően “elzárja a pénzcsapokat”, az Európai Unió pénzügyi segítséget nyújthat Ukrajnának, aminek reformok végrehajtása lesz a feltétele. Ha az ország valóban megkapja a szükséges segítséget az EU-tól és nyugati pénzügyi intézményektől, akkor az új vezetés hozzájuthat ahhoz a forráshoz, amely az állam működtetéséhez szükséges, és elkezdheti azt a munkát, amely tartósan normalizálhatja az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik