Nagyvilág

Vérdíjat tűztek ki a külföldi dzsihadisták fejére

A bagdadi kormány bejelentette, hogy mostantól jutalmat fizet azoknak, akik megölnek vagy elfognak egy Irakban harcoló szélsőséges harcost.

Az akció újabb kísérlet arra, hogy véget vessenek az országban tomboló erőszakhullámnak.

A védelmi minisztérium 20 millió dinárt (3,8 millió forintot) fizet annak, aki megöli, 30 millió dinárt (5,7 millió forintot) pedig annak, aki elfogja az al-Kaida-szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet egyik külföldi állampolgárságú tagját.

Az Irakban és a szomszédos Szíriában is jelen lévő ILIÁ fegyveresei gyakran hajtanak végre merényleteket az országban.

A hatóságok már számos nagyszabású akciót indítottak a szélsőséges lázadók ellen, kiképzést hirdettek meg a kormányt támogató törzsi fegyveresek számára, valamint korlátozták az autóhasználatot a fővárosban, hogy így vegyék elejét az autóba rejtett pokolgépek robbantásával elkövetett merényleteknek.

A próbálkozások ellenére a biztonsági erők tagjai és a civilek elleni támadások továbbra is mindennaposnak számítanak Irakban.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly egész évben csaknem kilencezer, idén januárban pedig több mint ezer ember vesztette életét a közép-keleti országban erőszakcselekmények következtében.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában dúló polgárháború, amely az iraki társadalmat is megosztja, s felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik