Nagyvilág

Kiképzés közben halt meg 21 öngyilkos merénylő

Oktatójuk robbantotta fel őket önmagával együtt, amikor véletlenül működésbe lépett a kiképzéshez használt öngyilkosmellény.

„Hát ez nagyon vicces!”. Ezzel a szöveggel és egy nagy kacajjal reagált a hírre egy iraki italbolt eladója, amikor a New York Times tudósítója közölte vele, mit történt az egyik szunnita terrorszervezet Bagdadtól északra található táborában. „Ebből is látszik, milyen ostobák ezek” – tette hozzá.

A véletlen robbanás hétfőn történt, a korábban az al-Kaidával szövetséges ISIL (Irakiés Levantei Iszlám Állam) nevű fegyveres csoport kiképzőközpontjában, amikor az öngyilkos merényletekre jelentkezett embereket oktatta egy kiképző a merényletekhez használt bombák használatára. A Times beszámolója szerint az oktató véletlenül valódi robbanómellényt használt, amely a kiképzés közben működésbe lépett. A detonáció 21 tanoncot ölt meg, valamint az őket kiképző férfit. 15 –en pedig megsebesültek.

A robbanás után a táborra lecsaptak az iraki hatóságok, amelyek nyolc menekülő terroristát fogtak el. Valamint nagy mennyiségben foglaltak le robbanóanyagokat, és legalább tíz olyan járművet, amelyet bombákkal voltak felszerelve, és készen állva várták, hogy öngyilkos merényletekhez használják fel azokat.

A kiképzés közben felrobbant öngyilkos merénylőkről szóló hír kapcsán a New York Times emlékeztetett arra, hogy Irakban jelentősen emelkedett az öngyilkos merényletek száma. Tavaly majdnem kilencezer ember halt meg merényletekben tavaly, januárban pedig már majdnem ezer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik