Nagyvilág

Véletlenül robbant fel az al-Kaida bombája

Akaratlanul hoztak működésbe egy pokolgépet a nemzetközi terrorhálózat emberei Észak-Irakban.

A robbantásban az al-Kaida 25 tagja életét vesztette, egyikük sajtóhírek szerint öngyilkos merényletre készült – közölte a rendőrség.

A robbanószerkezet – amely egy teherautóban volt elrejtve – műszaki hiba miatt lépett működésbe, miközben a csoport tagjai a jövőbeli merénylő főszereplésével egy propagandavideót forgattak hétfőre virradóra Bagdadtól mintegy 120 kilométerre északra található Szamarra városában.

Az al-Kaida ellen küzdő, Szahva (Ébredés) nevű, az iraki kormányt és korábban az amerikaiakat is támogató szunnita milícia egyik tagja arról számolt be, hogy a detonációban többen megsebesültek, de sokan elmenekültek, mielőtt a biztonsági erők kiérkeztek volna a helyszínre.

Fokozódik a vallási ellentét

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly egész évben csaknem kilencezer, idén januárban pedig több mint ezer ember vesztette életét a közel-keleti országban erőszakcselekmények következtében.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában folyó polgárháború, amely az iraki társadalmat is megosztja, s felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik