Nagyvilág

Véres fordulat Kijevben

Egyre több halálos áldozatról érkeznek a hírek. Újra a polgárháború szélére sodródott Ukrajna.

Kilencre emelkedett az ukrán főváros központjában kitört zavargások halálos áldozatainak száma – legalábbis a rendőrség hivatalos adatai szerint.

A kijevi rendőrség egyik szóvivője szerint a halottak között hét polgári személy és a biztonsági erők két tagja van. A kormányellenes tüntetők és a rendfenntartók összecsapásaiban ezenkívül 150 demonstráló és 47 egyenruhás sebesült meg, az utóbbiak közül 22 súlyosan. A civil sérültek közül 59-en kórházba kerültek.

Tbilisziben bejelentették, hogy a civil áldozatok között egy grúz állampolgár is van.

A tüntetők este újból elfoglalták a kijevi városházát, amelyet vasárnap ürítettek ki.

Martonyiék mélységesen aggódnak

Megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A tárca szerint az ukrán válságból az egyetlen kiutat az átfogó és érdemi politikai párbeszéd azonnali megindulása jelentheti. A szaktárca felszólította az ukrán hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát.

A Külügyminisztérium jelezte: mélységes aggodalommal figyeli az ukrajnai belpolitikai válság újabb fordulatát, amely ismét az ország destabilizálódásával fenyeget.

Washington sürget és elítél

Közben az USA is aggódik. A washingtoni Fehér Ház sürgette, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök vessen véget a tüntetők és a biztonsági erők közötti, halálos áldozatokat is követelő kijevi erőszaknak és arra figyelmeztetett, hogy az erő alkalmazása nem oldja meg a válságot.

“Felháborít bennünket a Kijev központjában zajló erőszak” – jelentette ki az AFP-nek Laura Lucas Magnuson, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

“Következetesen elítéljük az utcai erőszakot, és azt, hogy a két fél (a hatóságok és a tüntetők) túlzott erőt alkalmaz. Ez nem oldja meg a válságot” – tette hozzá. “A béke és a stabilitás helyreállítása érdekében a helyzet haladéktalan lenyugtatását sürgetjük Janukovics elnöktől és azt, hogy vessen véget a konfrontációnak a Majdanon (Kijev központi terén)” – mondta a szóvivő.

A Fehér Ház egyúttal sürgette, hogy Janukovics elnök újítsa fel a párbeszédet az ukrán ellenzék vezetőivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik