Nagyvilág

Véres zavargások törtek ki Kijevben – ÉLŐ!

A tüntetők a parlamentet támadják, a kormánypárti képviselők menekülnek. Az ellenzéki demonstrálók máshol túszokat is ejtettek. Egy férfi keze lerobbant egy rendőrségi gránáttól. Állítólag már éles fegyverrel is tüzelnek egymásra a szembenálló felek.

A kormányzó Régiók Pártjának képviselői az oldalsó bejáratokon keresztül elhagyták kedden a kijevi parlamentet, amelyet a tüntetők elkezdtek ostromolni.

Eközben az ellenzékiek a kormányt kívülről támogató kommunista honatyákat megakadályozták abban, hogy ők is elhagyják az üléstermet. Az ellenzék követeli, hogy a Régiók Pártjának képviselői térjenek vissza, és hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeket a tüntetők követelnek.

Ellenzéki képviselők állítják, szemtanúi voltak annak, hogy rohamrendőrök pisztollyal lábra célzott lövéseket adtak le a tüntetőkre. Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A belügyiek oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba.

Így szabadult el a pokol

Kedden kora délelőtt mintegy kétezer ellenzéki tüntető csapott össze az ukrán fővárosban a rohamrendőrökökel a parlament épületének közelében. A helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel dobálták a rendfenntartókat, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat vetettek be, és gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

A tüntetők felgyújtottak kedden a kijevi parlamentnél egy rendőrségi teherautót is, amely elzárta a parlamenthez vezető utat, a kormányzó Régiók Pártjának székházába pedig Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, betörve az épület több ablakát.

Élőkép a helyszínről:


Live streaming video by Ustream

Az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője úgy vélekedett, hogy a tüntetők be fognak hatolni a törvényhozás épületébe. A parlamentnek kedden plenáris ülése lett volna.

Leszakadt a keze

Közben már legalább tíz tüntető sérült meg a rendőrökkel folytatott összecsapásban. Egy fiatal férfinak egy rendőr által elhajított gránát csuklóból leszakította a kezét. A Reuters brit hírügyökség fotóriportere gránáttól sérült meg a mellkasán, két nőt pedig gumilövedékek sebesítettek meg.

Megtámadták és behatoltak a kormányzó Régiók Pártjának kijevi székházába is az ellenzéki tüntetők, és túszul ejtettek egy ötven év körüli civil ruhás férfit, akit az épületből ismeretlen helyre vittek.

Helyszíni jelentések szerint egy rendőrt is túszul ejtettek. Közben tucatnyi tüntető elfoglalta azokat a háztetőket, ahonnan a belügyi egységek lövészei gumilövedékkel lőtték az embereket. A belügyesek elmenekültek a háztetőkről.

A belügyminisztérium közlése szerint a tüntetők lőfegyverekkel is támadják a rendőröket. Az egyik tévétársaság élő közvetítése alatt látható volt egy tüntető, aki pisztollyal lövöldözött.

Klicsko választások kiírását követeli

Vitalij Klicsko ellenzéki vezető rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követeli Viktor Janukovics ukrán elnöktől.

Az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére kedden a parlamentben tartott sajtótájékoztatót, miközben a törvényhozás épülete előtt a tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel.

Klicsko kijelentette, hogy az egyetlen, “ami lehűtheti a kedélyeket az országban” az, ha Janukovics elnök azonnal választásokat ír ki. Leszögezte, hogy mihamarabb új kormányt kell alakítania a parlamentnek, az ellenzék pedig készen áll a kormányzásra. “Most nem órákról, hanem percekről van szó” – hangoztatta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik