Nagyvilág

Már nem a magyar állampolgárság a legmenőbb

Komoly konkurenciája akadt a magyar állampolgárság csábításának az Európai Unióba vágyódó ukránok számára.

Az EP egy hét múlva szavaz a vízummentesség megadásáról az uniós társult tagságra esélyes moldovai állampolgárok részére. Amennyiben az megtörténik, ukrán állampolgárok tömegei rohanják meg várhatóan Moldova ukrajnai külképviseleteit honosítási kérelmeikkel.

Magyarországhoz hasonlóan ugyanis a chisinăui (kisinyovi) kormányzat is kész visszahonosítani mindazokat, akiknek felmenői egykor a mai Moldova területén éltek vagy születtek. S mint az a magyar példán is tapasztalható volt, az ukránoknak semmi sem drága, ha az unióban való szabad mozgást biztosító külhoni útlevelek megszerzéséről van szó

Az ukrán sajtóban, interneten, illetve lámpaoszlopokon már ma is folyót lehetne rekeszteni az olyan hirdetésekkel, amelyekben három hónapon belül, s ugyanennyi ezer dollárért garantálják a moldovai útlevél beszerzését. Alekszandr Muravszkij moldáv exminiszterelnök szerint az elkövetkezendő hónapokban komoly „állampolgársági bumm”-ra kell felkészülnie a kormány bevándorlási hivatalának.

A Szovjetunió fennállásának idején ugyanis az egykori Moldovai Szovjet Szövetségi Köztársaság valóságos átjáróház volt mindazok számára, akik kedvelték a vidék sajátos klímáját, a népszerű dohánytermékeket, s nem utolsósorban a helyi nehéz borokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik