Nagyvilág

Zavargások Kijevben: egyre több a halott

A részben nem megerősített hírek szerint estig összesen nyolc halottat követeltek a keddi kijevi összecsapások: öt tüntető, két rendőr és a kormánypárt székházának egy alkalmazottja veszítette életét.

Kedden kora délelőtt kétezer ellenzéki tüntető csapott össze az ukrán fővárosban a rohamrendőrökökel a parlament épületének közelében. A helyszíni jelentések szerint a tüntetők kövekkel dobálták a rendfenntartókat, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat vetettek be, és gumilövedékeket lőttek a tömegbe.

Eleinte csak sérültekről érkeztek hírek, kora délután azonban az ellenzék egészségügyi szolgálatának vezetője bejelentette, hogy három tüntetőt agyonlőttek. Azóta tovább nőtt a halottak száma: összesen nyolc fős a veszteséglista. Öt tüntető, két rendőr és a kormánypárt székházának egy alkalmazottja veszítette életét.

Két holttest fekszik egy metróállomás előtt, a kijevi Függetlenség terének délkeleti oldalán – tájékoztatták fotóriporterek kedden a brit hírügynökséget. A kijevi belügyminisztérium azt közölte, egy rendőr meghalt egy lövéstől, amely a nyakán érte.

Más források szerint a tüntetők két rendőrt lőttek agyon.

Miközben a parlament előtt a tüntetők és a rendőrök harcoltak, Vitalij Klicsko ellenzéki vezető rendkívüli elnök- és parlamenti választások sürgős kiírását követelte Viktor Janukovics ukrán elnöktől.

Felszámolják a barikádokat

A Rada parlamenti csatorna adásában egy rendőr ezredes, aki az Európa téren tartózkodik, azt mondta, hogy a tüntetők és rendőrök összecsapásában kedden két rendőr veszítette életét. Az egyiket pisztollyal, a másikat géppisztollyal lőtték agyon. Hozzátette, hogy a rendfenntartó erők várják a parancsot, mit tegyenek.

A rendőrség időközben teljesen megtisztította a Hrusevszkij utcát és az Európa teret a tüntetőktől, és felszámolja a barikádokat.

Nem véletlenül türelmetlenek Klicskóék

Miközben a hatalom húzza az időt, folyamatos ellenpropagandával próbálja meg aláásni az ellenzéki egységet (amely tényleg csak a regnáló hatalom elutasításában él, más elvi szinten nem létezik), az olimpia előtt a terrorfenyegetettség ürügyével próbálta meg befeketíteni az ellenzéket, az amerikaiak képezik ki a tüntetőket, még az elrabolt-megvert és megcsonkított Dmitro Bulatov sem volt ott és úgy – dezinformáció, hazugság. Márpedig a sok hazugság idővel bomlaszt, és Klicskóék ezt nem engedhetik meg maguknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik