A bizottság kezdeményezését az illetékes szakbizottság is támogatja. Brüsszel arra szeretne fényt deríteni, vannak-e még olyan húsüzemek, ahol a húskészítményekhez titokban és jogellenesen, ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen lóhúst kevernek.
A bizottság emlékeztet, hogy a 2013-ban elvégzett uniós szintű DNS-vizsgálatok a termékek 4,6 százalékában mutattak ki fel nem tüntetett, tisztázatlan forrásból származó lóhúst.
“Bár a csalásnak közvetlen egészségi következményei nem voltak, a fogyasztók a botrányt követően egyértelműen azt jelezték, hogy az ellenőrzéseket szigorítani kell” – hangsúlyozza közleményében a bizottság, amely azt is világossá teszi, a tagállamok feladata annak meghatározása, hogy mikor végzik el az újabb vizsgálatokat.
A bizottság abban bízik, hogy a DNS-elemzés tavasszal megtörténik, s július végén már az ellenőrzés eredményét is közzéteheti.