Nagyvilág

Távozik az USA moszkvai nagykövete

Michael McFaulnak kulcsszerepe volt az amerikai-orosz kapcsolatok "újraindításában".

A döntést először McFaul jelentette be a blogjában, családi okokkal indokolva távozását. Közölte, hogy ismét a Stanford Egyetemen fog tanítani, ahonnan Barack Obama elnök 2009-ben hívta kormányszolgálatba. Az 50 éves nagykövet arról írt, hogy felesége és a fiai visszaköltöznek Kaliforniába.

Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának kommunikációs ügyekben illetékes helyettese közleményt adott ki, amely szerint Obama “mélyen hálás” McFaulnak az elmúlt öt év során elvégzett “rendkívüli szolgálatáért”. Méltatta a távozó nagykövetnek az új START-egyezmény megkötésében, az Afganisztánban harcoló amerikai erők utánpótlásának biztosításában, az Iránnal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban kialakult amerikai-orosz együttműködésben, valamint a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésében játszott szerepét.

Rhodes közölte, hogy a Fehér Ház továbbra is számít az Oroszország-szakértő Michael McFaul tanácsaira.

Feszültségek

A nagykövet távozására vonatkozó első kommentárok rámutattak, hogy az Obama első elnöki ciklusában “újraindított” amerikai-orosz kapcsolatokban újabb feszültségek mutatkoztak azután, hogy az elnökké való újraválasztásáért kampányoló Vlagyimir Putyin 2012-ben az oroszországi tiltakozások gerjesztésével vádolta meg az Egyesült Államokat.

McFaul már nagyköveti tevékenységének első hetében bírálatokat váltott ki a kormányzat képviselői és az állami média részéről, amiért jogvédőkkel és ellenzéki vezetőkkel találkozott. A diplomata hivatalos érintkezési csatornákat megkerülve többször is élt a közösségi média szolgáltatta lehetőségekkel, vagy szólalt fel diákok előtt.

Dmitrij Medvegyev elnöksége idején az effajta kommunikációt jobban tolerálták, ám az Putyin harmadik elnöki ciklusának kezdete után az amerikai nagykövet bírálatok kereszttüzébe került. Moszkvában nem egyszer azzal vádolták meg, hogy forradalmat akar előkészítni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arroganciával vádolta meg McFault, és azt állította, hogy “messze túllépte a diplomáciai etikett határait”. Ezt azután tette, hogy a nagykövet kijelentette: Oroszország megpróbálta megvesztegetni Kirgizisztánt annak érdekében, hogy az tiltsa meg az Egyesült Államoknak a területén található, az afganisztáni utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú manaszi légi támaszpont használatát.

“Ideje hazatérnem”

“Az Obama-kormányzatnak végzett ötévi munka után ideje hazatérnem. Nem szívesen fogom itt hagyni Oroszországot. Szeretem ezt a munkát” – írta blogbejegyzésében a diplomata.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az eredményesen elvégzett munka tudatában tér haza. A nagykövet a Rhodes által felsorolt vívmányok mellett megemlítette az orosz WTO-tagsággal kapcsolatos együttműködést is. Szavai szerint egy emocionális, intellektuális és spirituális része örökre Oroszországban marad.

Moszkva 2012-ben kiutasította az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökséget (USAID), azt állítva, hogy a szervezet befolyásolni akarta a választásokat. Megtiltotta az orosz gyerekek amerikai örökbefogadását, miután az amerikaiak feketelistára vették azokat az orosz hivatalos személyeket, akinek közük lehetett a bebörtönzött Szergej Magnyitszkij ügyvéd halálához.

2012-ben Putyin nem vett részt a G8-csoport Camp David-i csúcstalálkozóján, Obama pedig lemondta a moszkvai kétoldalú csúcsot, miután Oroszország menedékjogot adott az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowden informatikusnak.

A hidegháború utáni időkben a kétoldalú viszony eddig George W. Bush elnökségének idején, a 2008-as orosz-grúz háború miatt érte el a mélypontot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik