Nagyvilág

Netanjahu: képmutatóak az uniós országok

Arra figyelmeztették a diplomatákat, hogy az "Izrael elleni, a palesztinok oldalára hajló állandó egyoldalú álláspontjuk elfogadhatatlan". A miniszterelnök szerint képmutatóak az EU-s országok.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország nagykövetét kérette magához. A külügyminisztérium szóvivője korábban közölte: Nagy-Britanniában, Olaszországban és Franciaországban behívatták a külügyminisztériumba az ottani izraeli nagyköveteket, miután Izrael bejelentette, hogy újabb 1800 lakást épít a megszállt Ciszjordániában.

Avigdor Liberman szerint ezen országok álláspontja olyan érzést kelt, mintha kifejezetten törekednének arra, hogy Izraelt hibáztassák. Az ország képviselőivel szembeni állandó kritika ugyanakkor Európában “lehet, hogy ellenkező hatást ér el”. A miniszter álláspontja szerint “Izrael nagy erőfeszítéseket tesz, hogy lehetővé tegye a palesztinokkal folytatott párbeszédet. Ezeknek az államoknak a véleménye elfogult, nem kiegyensúlyozott, figyelmen kívül hagyja a valóságot és valós csapást mér a felek közti megegyezés lehetőségére” – tette hozzá.

A külföldi újságíróknak tartott szokásos évi fogadáson Benjámin Netanjahu miniszterelnök képmutatónak nevezte az európai uniós országokat. “Mikor hívták be a Palesztin Hatóság követeit az Izrael elpusztítására felszólító uszítás miatt?” – tette fel a kérdést. “Úgy gondolom eljött az ideje véget vetni ennek a képmutatásnak, és bevezetni némi egyensúlyt és méltányosságot” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik