Nagyvilág

Tömeges fagyhalál Lengyelországban

fagy (fagy)
fagy (fagy)

Csak szombaton 11-en haltak meg a hideg miatt. Még oktatófilmet is közzétett a rendőrség.

Legtöbben az ország déli részén, hárman a Kárpátaljai, ketten pedig a Szentkereszt vajdaságban fagytak meg – olvasható a lengyel rendőrség és az illetékes kormányhivatal közleményében, amelyet hétfőn tett közzé honlapján a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

A kemény lengyel télben eddig összesen 28-an haltak meg.

Idén későn köszöntött be a tél Lengyelországban. A hatóságok figyelmeztettek, hogy a hajléktalan, idős és egyedül élő emberek különösen veszélyeztetettek. A rendőrség rövid oktatófilmet is készített arról, hogyan kell elsősegélyt nyújtani azoknak, akiket fagyhalál fenyeget.

Kihűlés, megfagyás Magyarországon

Kihűlésben évente 200-230 ember hal meg Magyarországon, ez nyilván az időjárá függvénye is – 2009-ben 300-nál is többen haltak meg így, de 2007-ben 200 körül volt az esetek száma. Tágabb idősíkra vetítve már más a kép: a közterületen kihűltek száma nagyjából változatlan, de az otthonoukban ez okból elhunytak száma folyamatosan nő az 50-es évektől kezdve. 2011-ben az esetek 57%-a történt otthon, a négy fal között.

Fagyhalálnak mondjuk, pedig általában kihűlésről van szó – a fagyás helyi természetű sérülés, égési sebhez hasonló jelenség, a bőr pirosodásával, hólyagosodásával jár. Felületes esetben a szövetek károsodnak csak (de az lehet olyan mértékű, hogy sebészi úton kell eltávolítani), súlyos esetben akár a csont is megfagyhat. A fagyott területet ne dörzsöljük (hóval sem), hanem 40-42 fokos vízben melegítsük fel. A kihűlés a test vészes lehűlése, melynek az esetek 40-70%-ában halál a vége. A közkeletű vélekedéssel szemben nemcsak fagypont alatti hőmérsékleten történhet meg.

Kihűlésről beszélünk, ha a test hőmérséklete 35 fok alá megy. Hideg vízben percek alatt kihűlhetünk. A kihűlés egyik fázisában jelentkezik az ún. elrejtőzés, ami a téli álomhoz hasonló, ösztönös viselkedés: a kihűlőfélben lévő ember összehúzódik és elbújik valami félreeső helyre. A drog- és alkoholfogyasztás, a nagyon alacsony vércukorszint megkönnyítheti a kialakulását. Ha nem enyhe esetről van szó, kórházi kezelésre van szükség a veszély elhárításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik