Belföld

Így éljük túl a télies útszakaszokat

Néhány hasznos dolog, mely megkönnyítheti a közlekedést a jeges, valamint havas utakon is.

1. A legfontosabb, amit megtehet, hogy amint a hőmérséklet +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használ. A nyári gumi abroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást.

2. Indulás előtt mindenképpen ajánlatos a várható időjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni. Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal és ellenőrizze, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok!

3. Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indul. A felszerelést ajánlatos előre begyakorolni.

4. Csak tele üzemanyagtartállyal induljon útnak, sőt célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal feltöltött kannát. Így egy esetleges elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fűtés miatt járatni kell a motort.

5. Tartsa be a látni és látszani elvet! Fontos, hogy indulás előtt alaposan takarítsa le a szélvédőket, és ne csak egy kis részt kaparjon le elől. Ellenőrizze a gépjármű világítását, valamint az akkumulátor állapotát is.

6. Ha bajba kerülne vagy máson kellene segítenie, jól jöhet a vontató kötél, de akár az indítókábel is, így nem árt, ha ezek is helyet kapnak a csomagtartóban.

7. Érdemes jégkaparót és jégoldó sprayt is magunknál tartani, ahogyan jól jöhet elakadáskor egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy „hókotró” kefe is.

8. Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetőleg takarók is legyenek az autóban. Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is.

9. Ne előzze meg társaságunk narancssárga, illetve villogó jelzést használó gépjárművét! Fokozottan figyeljen a követési távolság betartására.

10. Ha síkosabb útszakaszra érkezik, kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést! Jégbordás úton haladva a megcsúszást ellenkormányzással tudja korrigálni.

11. Az autópályán hagyja szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadt, azonnal értesítse a hatóságokat!

12. Ne felejtse el feltölteni a mobil-készülékét indulás előtt, nehogy akkor merüljön le, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik