Nagyvilág

Nyolcvankét évesen kapott érettségit

A pozsonyi férfit az ötvenes években érettségi előtt, egyenesen az iskolapadból vitt börtönbe az akkori kommunista rezsim rendőrsége.

A most 82 éves Anton Tomíkot 1951-ben, közvetlenül az érettségi vizsga előtt tartóztatták le hazaárulásért. A Fajnor utcai ipari szakközépiskola akkor 19 éves diákját rendszerellenes tevékenységgel, röplapok terjesztésével vádolták.

A fiúra egy koncepciós perben először halálbüntetést kértek, ám végül 15 év fegyházra ítélték. Anton Tomík büntetése jelentős részét az akkori Csehszlovákia leghírhedtebb börtöneiben töltötte, Lipótváron, Ilaván és a rendszerellenes tevékenységgel vádoltak számára fenntartott jáchymovi munkatáborban, amelynek lakóit a helyi uránbányában dolgoztatták. Jáchymovban a férfi néhány társával együtt alagutat ásott a munkatáborból, hogy szökni próbáljanak. Bár tervük részben sikerült, tízüknek sikerült elszökni, ám nem sokáig örülhettek a szabadságuknak. Két héten belül mindegyiküket elfogta a rendőrség, a szökésben lévő Tomíkot újbóli letartóztatása során meg is lőtték.

A kilencvenes években rehabilitált szlovák férfi szimbolikus gesztusként, hat évtizedes késéssel megkapta az érettségi bizonyítványt, amelyet vasárnap vett át az iskola mostani igazgatójától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik