Nagyvilág

Terroristákat akasztottak fel Irakban

akasztas-iranban(960x640)(1).jpg (akasztás, irán, kivégzés, halálbüntetés, )
akasztas-iranban(960x640)(1).jpg (akasztás, irán, kivégzés, halálbüntetés, )

Huszonhat férfit végeztek ki a közel-keleti országban vasárnap. Az elítéltek mindegyikét "az iraki nép ellen elkövetett kegyetlen terrortámadások" vádjában találták bűnösnek.

Haszan as-Samri iraki igazságügy-miniszter elmondta, hogy a halálra ítéltek egyike Ádel al-Mashadáni, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya elleni harc korábbi szunnita vezetője, akire 2009-ben gyilkosságért és emberrablásért szabtak ki halálbüntetést az iraki hatóságok.

Mashadáni a Szahva (Ébredés) nevű milícia egyik bagdadi szárnyát vezette. Ezek a fegyveres egységek 2006 szeptemberében jelentek meg először el-Anbár tartományban az amerikai hadsereg által ösztönzött helyi törzsfők kezdeményezésére. Korábban az Irakot megszálló amerikai vezetésű koalíció ellen harcoltak, majd volt fegyvertársaik és a túlságosan szélsőséges al-Kaida ellen fordultak.

Az átláthatóság hiánya

Az ENSZ iraki missziója, az Európai Unió és néhány nemzetközi jogvédő szervezet is bírálta korábban az átláthatóság hiányát az iraki bírósági eljárásoknál, és felszólították a bagdadi kormányt, hogy függesszék fel a halálbüntetés alkalmazását Irakban. Legutóbb Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár január 13-i bagdadi látogatásán szólamlott fel a halálbüntetés ellen.

A kivégzések száma jelentősen nőtt 2013-ban, az országot sújtó erőszakos bűncselekmények rekordszintre emelkedésével párhuzamosan. Egyesek úgy vélik, hogy az április 30-án esedékes választások közeledtével a politikusok a biztonsági kérdések felé terelhetik az elégedetlen lakosság figyelmét, és még több halálraítéltet végezhetnek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik