Nagyvilág

Már iszlám jog van Fallúdzsa egyes részein

irak (irak)
irak (irak)

Elég nehézfegyverzetet halmoztak fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki harcosai az ország nyugati részén fekvő el-Anbár tartomány általuk elfoglalt részein ahhoz, hogy bevegyék egész Bagdadot - állította hétfőn egy magas rangú iraki tisztségviselő.

Adnán al-Aszadi iraki belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az iraki hadsereg kemény harcokat vív állig felfegyverkezett milíciák ellen, hogy visszafoglalják el-Anbár tartomány székhelyének, Ramádinak és az attól keletre fekvő Fallúdzsának szélsőségesek által megszállt részeit.

Aszadi leírása szerint a térségben a síiták által uralt kormány fennhatósága ellen harcoló, al-Kaida-közeli és más szunnita szélsőséges csoportok fegyvereivel akár Bagdadot is el tudnák foglalni. Az iraki kormány vasárnap bejelentette egy átfogó hadművelet kezdetét, amelynek célja, hogy az al-Kaida szövetségeseit az említett városokból kiszorítsák.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) a hónap elején fészkelte be magát Ramádiba és Fallúdzsába, kihasználva a biztonsági erők és helyi szunnita törzsi fegyveresek közti összecsapások nyomán kialakult káoszt.

Az ILIÁ fegyveresei bevezették az iszlám jogot az általuk ellenőrzött területeken. Fallúdzsában iszlamista törvényszéket állítottak fel, és a törvényhozás több korábbi, magas rangú tisztségviselőjét elrabolták, köztük egy rendőrtisztet és néhány sejket is – közölték helyi szemtanúk és törzsi vezetők. Emellett a mecsetek hangszóróin keresztül az ILIÁ arra szólította fel a lakosságot, hogy csatlakozzon az iraki biztonsági erők ellen vívott harcához.

Egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a felkelők szigorú szabályokat vezettek be néhány kerületben. Például megtiltották a nőknek, hogy piacra járjanak, a férfiaknak pedig azt, hogy nyugati ruhákat hordjanak, és levágják a szakállukat.

Az iraki kormány vasárnap bejelentett hadműveletét Núri al-Máliki miniszterelnök szerint a nemzetközi államközösség nagy része támogatja, kivéve – ahogy fogalmazott – “egyes sátáni államokat”. Ezzel egyebek közt Szaúd-Arábiára utalt, amelyet nemrégiben azzal vádolt, hogy a térségben harcoló szunnita terrorszervezeteket finanszírozza.

Eközben Ramádi közelében egy iraki újságíró életét vesztette, egy másik pedig súlyosan megsebesült, miután helyi fegyveresek megtámadtak egy rendőrjárőrt. A támadás akkor történt, amikor az újságírók a rendőrökkel együtt egy új helyi rendőrőrs felé tartottak, hogy részt vegyenek annak ünnepélyes megnyitóján. A merényletben két rendőr is meghalt, kettő pedig megsebesült. Irak újságírók számára továbbra is a világ legveszélyesebb országai közé tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik