Nagyvilág

Véres nap zajlott Irakban

merénylet (merénylet)
merénylet (merénylet)

Hetvenhárman haltak meg merényletekben szerdán Irakban, többségük Bagdadban és Baakúbától délre. Ez volt az utóbbi hónapok legvéresebb napja - közölte az iraki rendőrség és kórházi illetékesek.

A legsúlyosabb merényletet Dijála tartományban, a Baakúbától délre fekvő Satíb faluban követték el: egy temetési szertartáson három pokolgép egyidejű robbanásában legalább 18 ember halt meg, további 16 pedig megsebesült. A halott egyébként egy olyan szunnita milicista volt, aki rokonszenvezett Irán jelenlegi, síita kormányával.

Az iraki fővárosban csak szerdán merénylők kilenc, pokolgéppé alakított autót repítettek a levegőbe. A merényletek főként síiták lakta negyedekben történtek, összesen 37-en vesztették életüket, 71-en megsebesültek.

Két évvel az amerikai katonák kivonása után ismét fellángolt a síiták és szunniták közötti erőszak az arab országban, és a legsúlyosabb mérvű a 2006-2007-es időszak óta, amikoris több tízezren haltak meg.

Mostanság az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló fegyveresek is számos támadást hajtanak végre, elsősorban állami intézmények, síita civilek és a síita kormányhoz hű szunniták ellen.

Két hét óta Fallúdzsánál a várost lerohanó szunnita fegyveresek és az iraki hadsereg is szemben áll egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik