Nagyvilág

Harminc terroristával végeztek

Mogadishu-terrorakcio(210x140)(1).jpg (szomália, )
Mogadishu-terrorakcio(210x140)(1).jpg (szomália, )

Légicsapást mért a kenyai hadsereg egy szélsőséges iszlamista csoport kiképzőtáborára Szomáliában.

A támadás legalább harminc terrorista fegyveressel végzett – közölte pénteken a kenyai fegyveres erők egyik tisztségviselője. A helyi idő szerint csütörtök este végrehajtott légicsapásban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoport több vezetője is meghalt.

“A légierő vadászgépei akkor mértek csapást a táborra, amikor abban éppen az al-Shabaab vezetőinek egyeztetései zajlottak” – mondta a kenyai hadsereg szóvivője.

A kiképzőtábor a kenyai-etiópiai határ közelében, Mogadishutól 600 kilométerre északnyugatra van.

A légicsapásban mintegy tíz ember megsebesült.

Szomáliában Sziád Barré diktátor 1991-es megbuktatása óta folyamatosan polgárháborús helyzet van, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes kormány. Az al-Shabaab 2006 és 2011 között az ország jelentős részét irányítása alá vonta, de az Afrikai Unió békefenntartóinak megjelenése óta visszaszorult.

Az Afrikai Unió béketeremtő missziója (AMISOM) keretében kenyai, ugandai, burundi és dzsibuti katonák vették fel a harcot a fegyveres csoporttal. Az AMISOM kötelékében 17 ezer katona teljesít szolgálatot Szomáliában, és a közeljövőben további csapaterősítések várhatók, hogy további területeket tudjanak ellenőrzésük alá vonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik