Nagyvilág

Iskola közelében robbantottak, sok a halott

Szíria gyerek (szíria, bombázás, )
Szíria gyerek (szíria, bombázás, )

Autóba rejtett pokolgép robbant egy iskola közelében a Szíria középső részén fekvő Hama tartományban. A merénylet legkevesebb tizenhat ember életét oltotta ki, többen pedig megsebesültek - közölte csütörtökön a szíriai állami média.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet tizennyolc halálos áldozatról számolt be, közülük négy nő és gyermek.

A robbantás az al-Kaffat nevű faluban történt, ahol a lakosság jelentős része a síita vallás egyik ágának számító iszmailita szekta tagja, és amelyet a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők védenek. A település a Hama városát Szalamijja településsel összekötő út mentén fekszik.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint az áldozatok többsége civil, de a helyi védelmi bizottság és az önkormányzat katonai szolgálatának néhány tagja is odaveszett a támadásban.

Az autóba rejtett pokolgépes merényletek nagy részét az an-Núszra Front, valamint az Iraki és Levantei Iszlám Állam szélsőséges dzsihádistái követik el.

Eközben a szíriai ellenzéki csoportok 150 képviselője gyűlt össze a dél-spanyolországi Córdoba városában, hogy részt vegyen egy a spanyol külügyminisztérium által támogatott kétnapos egyeztetésen. A delegáltak a január 22-re tervezett, Szíriáról szóló Genf-2 nemzetközi békekonferenciát megelőzően arról tanácskoznak, mely területeken érhetnek el közös politikai álláspontot.
Egy magas rangú spanyol hivatalnok elmondta: reméli, hogy a találkozó a békéhez vezető út első lépése lesz Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik