Nagyvilág

Toborzóközpontban robbantott az öngyilkos merénylő

Bagdadi robbantás (robbantás, merénylet, bagdad,)
Bagdadi robbantás (robbantás, merénylet, bagdad,)

Legalább huszonhárom halálos áldozata és harminc sebesültje van a bagdadi öngyilkos merényletnek.

Az első jelentések még 15 halottról szóltak.

Sorozásra váró újoncok között léptette működésbe robbanómellényét a merénylő az iraki rendőrség jelentése szerint. Az eset a bagdadi Muszanna repülőtéren történt, amelyet jelenleg az iraki hadsereg használ.

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára a támadást, de a merénylet az al-Kaidával szövetséges milíciák módszereire utal.

Hadüzenet az al-Kaidának

Megfigyelők szerint a merénylet összefügghet azzal, hogy Núri al-Máliki kormányfő előző nap hadat üzent az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának. Máliki mindazonáltal arra szólította fel az iraki törzsek azon tagjait, “akiket az al-Kaida megtévesztett”, hogy “térjenek vissza a nemzeti erők sorai közé”, és amnesztiát helyezett kilátásba számukra.

Az iraki hadsereg nehéztüzérsége bevetésre készen állomásozik a nyugati Anbár tartományban, ahol az al-Kaidához közel álló, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevet viselő szunnita dzsihadista szervezet elfoglalta Fallúdzsa jelentős részét.

A civil lakosság egyébként is katasztrofális helyzetét csak fokozná a kormány hadművelete a terroristák ellen. A közelgő támadástól tartva eddig mintegy 13 ezer család menekült el a városból az Iraki Vörös Félhold adatai szerint.

Az erőszak az elmúlt évben újra megnőtt Irakban, amely nagyrészt Núri el-Máliki síiták uralta kormánya ellen irányul. A kisebbségben lévő szunniták közül sokan úgy érzik, hogy az ország vezetősége igazságtalanul bánik velük. A jelenlegi konfliktust egy demonstráció erőszakos feloszlatása váltotta ki, ami több mint 250 emberéletet követelt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik