Nagyvilág

Pokolgép végzett a tálibvadásszal

irak (irak)
irak (irak)

Merényletben meghalt Pakisztán legkeményebbnek tartott rendőre. Azok gyilkolták meg, akik ellen küzdött: a tálibok.

Autóba rejtett pokolgép végzett a “tálibvadásznak” és “Pakisztán legkeményebb zsarujának” is nevezett Csaudri Aszlam rendőr-főfelügyelővel csütörtökön Karacsi városában, a merényletet a Pakisztáni Tálibok nevű iszlamista szervezet “hatalmas sikernek” nevezte.

A tálibok és más bűnözők elleni kemény fellépése miatt országszerte ismert és ünnepelt Aszlam mellett három másik rendőr is meghalt a robbantásban, amely a kikötőváros egy üzleti negyedében történt.

“Hosszú ideje dolgoztunk azon, hogy eltegyük láb alól, mivel sok emberünket megölte és megkínozta Karacsiban. Az öngyilkos merénylőt kifejezetten az ő megölésére képeztük ki. (A merénylet) hatalmas siker” – közölte a pakisztáni tálibok szóvivője hírügynökségekkel.

A merényletet Navaz Saríf pakisztáni kormányfő is elítélte.

A fürdőszobájában is rakétát tartott

A tálibok már korábban is megpróbálták megölni a főfelügyelőt: 2011-ben egy robbanószerekkel megrakodott autót vezettek bele házába. Abban a merényletben nyolcan vesztették életüket, de a rendőr és családja sértetlenül megúszta a támadást.

Akkor az egyébként még a fürdőszobájában is vállról indítható rakétákat tároló főfelügyelő azt mondta: nem fél a táliboktól és nem fog megkegyelmezni nekik.

A 18 milliós Karacsi a világ egyik legveszélyesebb városa: a rendőrség mindennap holttestek tucatjaira bukkan az ország déli részén fekvő metropoliszban, ahol csak a tavalyi évben mintegy 200 rendőr halt erőszakos halált. A biztonsági helyzet az utóbbi egy-két évben egyre romlott, részben azért is, mert a tálibok nagyobb befolyásra tettek szert a térségben.

Habár Aszlam keménysége miatt valóságos hős volt a pakisztániak szemében, jogvédő szervezetek gyakran vádolták jogtalan fegyverhasználattal, brutális és törvényen kívüli módszerekkel. Tavaly például egy általa levezényelt, félresikerült akció során öt rendőr és húsz civil vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik