Nagyvilág

Tizenháromezren kaptak amnesztiát Mianmarban

fogoly-lánc (fogoly, lánc, )
fogoly-lánc (fogoly, lánc, )

Több mint 13 ezer elítéltet részesítettek közkegyelemben a múlt héten Mianmarban - jelentette hétfőn az állami média a távol-keleti országban.

A New Light of Myanmar című napilap beszámolója szerint a 11 124 férfit és 2150 nőt a múlt pénteken engedték ki a börtönökből az ország különböző részein, miután előző nap Thein Szein államfő aláírta a szabadon bocsátásukról szóló rendeletet.

A rendelet értelmében a negyven évnél rövidebb időre elítéltek büntetését negyedére csökkentették. Azok, akik már letöltötték büntetésük negyedét, visszakapták szabadságukat.

A halálbüntetésre ítéltek büntetését életfogytiglani börtönre változtatták, a negyven évnél hosszabb büntetéseket és az életfogytiglani börtönbüntetéseket pedig negyven évre mérsékelték.

December 30-án Thein Szein amnesztiát hirdetett a politikai okból bebörtönzöttek számára. Legalább nyolc politikai elítélt nyerte így azóta vissza a szabadságát és számos másik ellen ejtették a vádakat.

Az egykori Burmában az államfő június elején bejelentette, hogy az év végéig az összes politikai foglyot szabadon engedik.

Az elmúlt két évben a kormány demokratikus reformjainak részeként több mint harmincezer elítélt részesült amnesztiában, köztük több mint ezer politikai okból bebörtönzött. A nyitás jegyében a kormány megszüntette a cenzúrát, engedélyezte a tüntetéseket, és lehetővé tette, hogy olyan ellenzéki politikusok kerüljenek a parlamentbe, mint a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji. Közel 30 ezer elítélt részesült amnesztiában. Aktivisták szerint ugyanakkor a hivatalosan civil, de a hadsereg által továbbra is erősen befolyásolt kormány reformtörekvései korántsem őszinték. Az ellenzék egyebek között azt követeli, hogy módosítsák a parlamenti helyek negyedét a hadsereg számára fenntartó alkotmányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik