Nagyvilág

Tibetbe csempésztek fegyvereket Mianmarból

A kínai hatóságok letartóztattak 17 embert, akik Kína tibetiek lakta területeire csempésztek fegyvereket.

A hivatalos kínai állami hírügynökség jelentése szerint a letartóztatott emberek bevallották, hogy két éve kezdtek csempészni fegyvereket Kínába a szomszédos Mianmarból. A kínai rendőrség állítása szerint az összes fegyvert Tibetben, valamint tibetiek lakta kínai tartományokban adták el.

A kínai hírügynökség közlése szerint a lőfegyvereket és töltényeket Mianmar északnyugati részén szerezték be, amely régóta a kormányellenes felkelők és drogbárók ellenőrzése alatt áll. Kína már többször is kifejezte aggodalmát, hogy a területen uralkodó bizonytalanság áterjed a kínai oldalra, ahol a tibeti kisebbség okoz gondokat a pekingi kormányzatnak.

Az állítólagos fegyvercsempészek Szecsuán tartomány tibetiek lakta részére is szállítottak fegyvereket, ahol az elmúlt hónapokban felerősödött a Peking-ellenes tiltakozási hullám.

Bár a kínai állami hírügynökség híre azt a benyomást kelti, hogy a tibetiek elkezdtek fegyverkezni, a lefoglalt fegyverek mennyiségéből ítélve Pekingnek egyelőre nem kell széleskörű fegyveres felkeléstől tartania. A rendőrség mindössze nyolc pisztolyt, egy puskát és 267 darab töltényt foglaltak le a csempészek elleni akcióban. A hírügynökség azt nem közölte, hogy a letartóztatott 17 ember milyen állampolgár volt, és azt sem, hogy fegyvereiket kik vásárolták meg.

A Reuters az esetről szóló hírében emlékeztet arra, hogy bár az elmúlt években több erőszakba hajló tibeti tiltakozás is történt, a tüntetéseket szinte soha nem lehet látni fegyvereket lóbáló demonstrálókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik