Nagyvilág

Káoszhoz vezetett a rezsicsökkentés Argentínában

argentina (argentina)
argentina (argentina)

800 ezren maradtak víz és áram nélkül Buenos Airesben, miközben 40 fokos hőség tombol. Többen a kormányzat téves energiapolitikáját okoják a történtekért.

Energiaválsághoz vezettek a hetek óta tartó áramkimaradások Buenos Airesben, miután a déli féltekén beköszöntő nyár 40 fokos kánikulájában rekordokat döntött a helyiek áramfogyasztása.

Hozzávetőleg 800 ezer ember van víz és áram nélkül a 15 milliós metropoliszban, a polgármester szükségállapotot hirdetett.

Mauricio Macri a kormányt okolta a helyzetért. A konzervatív politikus azt mondta, sem a kormány, sem a vállalatok nem tudnak megoldással szolgálni a fővárosban kialakult helyzetre.

A december elején kezdődött hőhullám nemcsak Buenos Airesben, hanem Argentína olyan nagyvárosaiban is áramkimaradásokhoz vezetett, mint Córdoba és Rosario. A dél-amerikai országban négy évtizede nem tapasztaltak hasonló kánikulát.

A lakosság egy része az áramszüneteket megelégelve utcára vonult, többen azt állították, hogy már két hete vannak áram nélkül. Egy férfi pedig életét vesztette kedden, miután lövöldözésbe torkollt egy áramszünet miatti konfliktus.

A 40 fokos hőségben áram híján nem működnek a légkondicionáló berendezések, a hűtök. Nincs villany, nem üzemelnek a felvonók. A helyzet elsősorban az idős embereket viseli meg.

Bírálók szerint a kormányzat téves energiapolitikája – beleértve az ártámogatásokat és a fogyasztói árak befagyasztását – az oka annak, hogy a szolgáltatóknak nem kifizetődő korszerűsíteni az elavult argentin elektromos hálózatot.

Az elnök nem tartózkodik a fővárosban, családjával 2700 kilométerre délre, El Calafatéban üdül. Cristina Fernández egyelőre nem szólalt meg a Buenos Aires-i energiaválság ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik