Nagyvilág

Mínusz 15 fokban karácsonyoztak

new york (new york, )
new york (new york, )

Éjt nappallá téve dolgoztak a szerelők az Egyesült Államok középső és északkeleti, valamint Kanada keleti részén kedden is, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást félmillió háztartásban, ahol egyelőre kénytelenek hidegben és sötétben ünnepelni a karácsonyt. A térségen a múlt hét végén átsöprő jégvihar legalább huszonnégy ember életét követelte.

Az Egyesült Államok meteorológiai szolgálatának előrejelzése szerint további havazások várhatóak a Nagy-síkság északnyugati részén és a Sziklás-hegységben, majd szerda reggeltől az Egyesült Államok és Kanada határán található Nagy-tavak térségében és a középnyugaton.

Kanadában feltehetően szén-monoxid-mérgezés végzett öt emberrel, közlekedési balesetekben pedig további öt ember halt meg. Az Egyesült Államokban tizennégy ember halála köthető az ítéletidőhöz, az áldozatok közül kettő halálát okozta szénmonoxid-mérgezés.

Fotó: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Torontóban, ahol még mindig nincs áram 90 ezer háztartásban, mínusz 15 Celsius-fokra esett a hőmérséklet. A hatóságok közlése szerint drámai mértékben emelkedett a riasztások száma: míg egy átlagos napon húsz alkalommal, kedden már 110 alkalommal hívták ki a mentőket szénmondoxid-mérgezés gyanúja miatt.

Ontario tartományban 52 ezer, Québecben 31 700, New Brunswickban több mint 40 ezer, Új-Skóciában pedig mintegy kétezer fogyasztó kénytelen nélkülözni az áramot. Egyes helyeken majd csak szombaton indul újra az áramszolgáltatás.

Az Egyesült Államokban sem javult sokat a helyzet. Maine államban több mint százezer háztartásban nincs villany. Michigan államban, ahol szombat este több mint 300 ezer otthonra borult sötétség, kedden még 152 ezer háztartás várt a szolgáltatás helyreállítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik