Nagyvilág

Vihar tette tönkre százezrek ünnepét

vihar franciao (vihar, dirk, francia vihar)
vihar franciao (vihar, dirk, francia vihar)

Nagy-Brittania és Franciaország egyes részein hatalmas eső és tomboló szél okozott komoly problémákat karácsonykor.

A Dirk nevű vihar pusztításai miatt brit és francia háztartások százezreiben kénytelenek áram nélkül ünnepelni.

A szakadó eső és a hurrikánerejű szél átvonulása után Anglia déli és középső részén három helyen elsőfokú, 350 helyen pedig másodfokú árvízvédelmi riasztást adtak ki a hatóságok.

Főleg délen százezrek otthonában sötétben ünnepelték a szentestét, a szerelők szerdán megfeszített erőkkel dolgoztak az energiaszolgáltatás helyreállításán.

Káosz a közlekedésben

Amerikában fűtés nélkül kénytelenek ünnepelni sokan míusz 15 fokban.

Hétfőn és kedden 145 kilométer/órás sebességű széllökések kíséretében vonult át a vihar Anglián és Franciaországon, ennek következtében repülőjáratokat kellett törölni, helyenként szünetelt a vasúti közlekedés és leállították a kompközlekedést a La Manche-csatornán.

London második legnagyobb repülőterén, Gatwicken továbbra sem állt helyre teljes egészében az áramszolgáltatás: az északi terminálon áramkimaradások vannak, ezért késnek a felszálló járatok. A fáradt, ideges utasok és a repülőtér személyzete között kedden indulatos jelenetek is lezajlottak.

Angliában öt ember életét követelte a vihar: ketten megáradt folyóba fulladtak, hárman pedig közlekedési balesetben haltak meg.

Ünnep áram nélkül

Dél-Franciaországon a vihar éjjel söpört át, mivel emiatt újabb háztartásokban szűnt meg az áramellátás, szerda reggel már 120 ezer háztartásban nem volt áram. Kedden este “csak” 82 ezer fogyasztó ünnepelt sötétben, ami lényes csökkenés a reggeli 285 ezerhez képest.

A szolgáltató azt reméli, hogy a szerdai nap végére 90 százalékban helyre tudják állítani az áramellátást. Az ítéletidő fennakadást okozott a nizzai repülőtér forgalmában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik