Nagyvilág

Utcára vitte az embereket a kánikula Argentinában

Torre Argentina (Torre Argentina, Róma)
Torre Argentina (Torre Argentina, Róma)

Folyamatos áramkimaradások keserítik meg az argentin főváros életét, miután a déli féltekén beköszöntő nyár közel 38 Celsius-fokos kánikulájában újabb rekordokat döntött a Buenos Aires-iek áramfogyasztása.

A lakosság egy része – megelégelve a többnapos áramszüneteket – utcai tüntetéseket tart, egy férfi pedig életét vesztette kedden (helyi idő szerint), miután lövöldözésbe torkollott egy áramszünet miatti konfliktus.

Fotó: AFP/Juan Mabromata

Az Edenor áramszolgáltató társaság szóvivője azt mondta, hogy dolgoznak Buenos Aires-i lakosság ellátásának helyreállításán. Míg az argentin főváros másik nagy szolgáltatója, az Edesur reményét fejezte ki, hogy szerda végére fel tudják számolni az áramkimaradásokat.

Jorge Capitanich kabinetfőnök kijelentette, a kormány azt mérlegeli, hogy büntetést szab ki az áramszolgáltatókra, vagy akár államosítja is az érintett vállalatokat, ha nem tudnak gyors megoldást találni a kialakult helyzetre.

Bírálók szerint ugyanakkor a kormányzat téves energiapolitikája – beleértve az ártámogatásokat és a fogyasztói árak befagyasztását – az oka annak, hogy a szolgáltatóknak nem kifizetődő korszerűsíteni az elavult argentin elektromos hálózatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik