Nagyvilág

Újra szabadon a Greenpeace aktivistái

greenpeace(1)(960x640).jpg (greenpeace)
greenpeace(1)(960x640).jpg (greenpeace)

Elhagyta Oroszországot a Greenpeace kilenc külföldi tagja, akik ellen megszüntették a büntetőeljárást - közölte a nemzetközi környezetvédő szervezet Szentpéterváron pénteken.

Greenpeace 30 aktivistája idén szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették őket és 26 tagjuk (oroszok és külföldiek) ellen eljárást indítottak. Előbb kalózkodás volt a vád, amit később garázdaságra enyhítettek. A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadulhattak, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot.

Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. Az első tíz Greenpeace-aktivista ellen már szerdán beszüntették az eljárást, a többiek a hét folyamán kapják meg az erről szóló dokumentumokat.

A szervezet pénteken azt közölte, hogy egyik tagjuk, a svéd-amerikai állampolgárságú Dmitrij Litvinov csütörtök este vonattal elutazott Finnországba, míg nyolc másik társa péntek reggel hagyta el Oroszországot repülőgéppel.

A többiek azokra az okmányokra várnak most, amelyekkel elhagyhatják az országot. Ők egyelőre Szentpéterváron vannak, és többségük a nap folyamán repülővel távozik Oroszországból, míg néhányan csak szombaton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik