Nagyvilág

Krasznojarszkban van a Pussy Riot orosz punkegyüttes két kiszabadult tagja

A két nő két napot tölt Krasznojarszkban, ez idő alatt tanulmányozzák az emberi jogok védelmének tervét, amelyről kiszabadulásukkor beszéltek.

A szibériai Krasznojarszkban van a Pussy Riot orosz punkegyüttes két, előző nap kiszabadult tagja, Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova, hogy megvitasson egy, az emberi jogok védelmét célul kitűző tervet. A 25 éves Aljohina hétfőn távozott a Nyizsnyij Novgorod-i börtöntelepről, ahonnan vonattal Moszkvába utazott, majd onnan repülővel Krasznojarszkba. A szibériai városban találkozik Nagyezsda Tolokonnyikovával, akit hétfőn engedtek ki a krasznojarszki börtönkórházból, ahol büntetését töltötte.

Pjotr Verzilov, Tolokonnyikova férje azt mondta, hogy a két nő két napot tölt Krasznojarszkban, ez idő alatt tanulmányozzák az emberi jogok védelmének tervét, amelyről kiszabadulásukkor beszéltek.

Aljohina akkor azt közölte, hogy a jövőben jogvédőként szeretne tevékenykedni, mert ami az orosz börtöntelepeken a nőkkel történik, arról a külvilágnak hallania kell. Az a szándéka, hogy figyelemmel kíséri a helyzet alakulását a Nyizsnyij Novgorod-i IK-2

börtöntelepen, fenntartja a kapcsolatot az ott büntetésüket töltő nőkkel.

Krasznojarszkba érkezett Gyenisz Szinyakov orosz fotós is, akit szeptember végén vettek őrizetbe a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezetnek a Prirazlomnaja orosz olajfúró toronynál végrehajtott tiltakozó akciója nyomán. Szinyakov november végén szabadult. Ő fotózta eddig a Greenpeace, valamint az ukrán Femen és a Pussy Riot együttes különböző figyelemfelkeltő akcióit.

Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova
Fotó:AFP

Pjotr Verzilov azt is elmondta, hogy Pussy Riot két tagja csütörtökön Moszkvába utazik, pénteken pedig sajtóértekezletet tartanak az orosz fővárosban.

A Pussy Riot 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott “punk misén” azt kérte Szűz Máriától, hogy mentse meg Oroszországot Putyintól. 2012 augusztusában ezért Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és az együttes harmadik tagja, Jekatyerina Szamucevics kétévi szabadságvesztést kapott vallási gyűlöletből elkövetett garázdaság vádjával. A Jekatyerina Szamucevicsre kiszabott ítéletet még tavaly októberben a moszkvai városi bíróság felfüggesztette azzal az indokkal, hogy ő nem vett részt közvetlenül a figyelemfelhívó akcióban.

Az orosz duma a múlt héten hagyta jóvá egyhangúlag az államfő javaslatát, amellyel az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából széles körű amnesztiát hirdetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik