Nagyvilág

Elengedik az utolsó Greenpeace-aktivistát is

greenpeace (greenpeace)
greenpeace (greenpeace)

Erről egy szentpétervári bíróság döntött. A nagy összegű óvadékot a környezetvédelmi szervezet fizette ki.

Colin Russelnek, az Arctic Runrise jégtörő ausztrál származású rádiósának az előzetes letartóztatását a múlt hétfőn még újabb három hónapra meghosszabbították az orosz nagyvárosban. Szentpétervár egyik kerületi bírósága akkor azzal indokolta a döntést, hogy a férfi elrejtőzhet a vizsgálat elől.

A rádióst a fellebbviteli bíróság döntése alapján 2 millió rubeles (csaknem 14 millió forint) óvadék ellenében bocsájtják szabadon. Társait, 29 embert, az egyenként ugyanilyen összegű óvadék letételét követően már a múlt héten elengedték, de a többségében külföldi környezetvédők nem hagyhatták el Oroszországot. Az óvadékokat a Greenpeace fizette ki.

Fúrótoronyra másztak

Az amszterdami székhelyű nemzetközi környezetvédő szervezet 28 aktivistája szeptember 19-én az északi Barents-tengernél lévő Pecsora-öbölben, a Prirazlomnaja nevű orosz fúrótoronynál tiltakozott a kőolaj-kitermelés ellen. Két szerződéses fotós is velük volt az akció idején.

A fúrótornyot jövőre helyezik üzembe. A környezetvédők megpróbáltak felmászni a létesítményre, de ebben megakadályozták őket. Az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg az aktivistákat, majd garázdaságra enyhítették a vádat.

Oroszország ellenáll

A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) múlt pénteki döntése szerint az orosz hatóságoknak azonnal szabadon kellett volna engedniük valamennyi Greenpeace-aktivistát. A testület a holland kormánynak adott igazat, amely az eljárást kezdeményezte. Az ENSZ égisze alatt működő tengerjogi bíróság határozata alapján az aktivisták hajója, az Arctic Sunrise elhagyhatja az orosz felségvizeket

A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország nem fogadja el az ítéletet, mert szerinte a hamburgi székhelyű bíróság nem illetékes az ügyben. Oroszország az 1997-es tengerjogi egyezményt csak részben hagyta jóvá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik